Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Λακκούβες στους δρόμους

Η ύπαρξη μιας λακκούβας προϋποθέτει μια σειρά από παράγοντες με κυριότερους όλων την κακοτεχνία στην κατασκευή ενός δρόμου και τις καιρικές συνθήκες.
Ειδικά δε μετά τα τελευταία χιόνια (μέσα στο Φεβρουάριο) το πράγμα χειροτέρεψε ιδιαίτερα – εκτός και εντός Αλεξάνδρειας και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό.
Τι όμως γίνεται και ποιος ευθύνεται για την αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα από λακκούβες στο οδόστρωμα; 
Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι και “ακριβοί”, οπότε γιατί να πληρώνουμε από την τσέπη μας τις αβλεψίες ή τις παραλείψεις άλλων;
Λακκούβες όπως αυτή στη φωτογραφία στα αριστερά (η φωτογραφία ελήφθη σήμερα το μεσημέρι, δίπλα από το ταχυδρομείο της Αλεξάνδρειας), με ουκ ευκαταφρόνητο βάθος, πιθανόν να προκαλέσουν υλική ζημία  για την αποκατάσταση της οποίας θα απαιτηθούν αρκετά χρήματα.
Αν και ο καλύτερος τρόπος είναι να έχετε μια νομική προστασία στην ασφάλεια για να τα αναλάβουν όλα από την ασφαλιστική σας εταιρία (και ας τρέξουν μετά οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να πουν “όχι” στις ασφαλιστικές!), το ψάξαμε λιγάκι και βρήκαμε τα παρακάτω:

1) Αν δεν γνωρίζετε, φροντίστε να πληροφορηθείτε σχετικά με το ποιος δήμος (ή κρατική υπηρεσία ή εταιρία στην οποία έχει παραχωρηθεί ο δρόμος) είναι υπεύθυνος για την συντήρηση της οδού στην οποία βρίσκεται η λακκούβα που πέσατε.

2) Θα πρέπει να συγκεντρώσετε αποδεικτικά στοιχεία, άρα θα πρέπει να φωτογραφίσετε την λακκούβα. Στις φωτογραφίες που θα βγάλετε, φροντίστε να φαίνεται και ο δρόμος ώστε να μπορείτε να αποδείξετε που βρίσκεται η λακκούβα.
3) Καλέστε την τροχαία: Η καταγραφή του συμβάντος από την Τροχαία είναι ακλόνητο στοιχείο που θα λειτουργήσει υπέρ σας.
4) Αν έχετε βλάβες στο αυτοκίνητό σας, ενημερώστε την ασφαλιστική σας εταιρία και ζητήστε τους να στείλουν να πραγματογνώμονα.
5) Σε περίπτωση σωματικού τραυματισμού, καλέστε το ΕΚΑΒ ή πηγαίνετε σε ένα νοσοκομείο για να λάβετε ιατρική βεβαίωση σωματικής βλάβης.
6) Βρείτε μάρτυρες για το συμβάν.
7) Ασκήστε τα νομικά σας δικαιώματα, στέλνοντας μέσω δικηγόρου εξώδικο προς τον αρμόδιο φορέα και ασφαλιστικά μέτρα σε περίπτωση που δεν λάβετε απάντηση εντός δύο ημερών.

Η διαδικασία αυτή θα σας κοστίσει σε χρόνο, αλλά με λίγη επιμονή και υπομονή θα δικαιωθείτε.

Θυμηθείτε, άλλωστε, πως τους δρόμους αυτούς τους πληρώνουμε πανάκριβα είτε μέσω δημοτικών τελών, είτε μέσω των τελών κυκλοφορίας και των διοδίων και απαιτούμε να είναι ασφαλείς για όλους τους χρήστες.