Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Φυσικοθεραπευτές: ξεκινούν διαμαρτυρίες λόγω ΕΟΠΥΥ

Η Π.Δ.Ε. του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Πέμπτη 15/3/2012, εξέτασε λεπτομερώς τα προβλήματα των εργαστηριούχων φυσικοθεραπευτών και αποφάσισε Πανελλαδικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Από 1/1/2012 έχει συσταθεί ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ο οποίος καλύπτει υγειονομικά 9.500.000 ασφαλισμένους.

Ο Π.Σ.Φ. εξ’ αρχής έδειξε προθέσεις καλής συνεργασίας με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού συνεργασίας και αποδοχής του σχεδίου σύμβασης για την παροχή φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών από τις 13/1/2012 σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας.
Έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες από την λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
Δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές ατομικές συμβάσεις, όμως οι υπεύθυνες δηλώσεις συνεργασίας που έχουν κατατεθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δημιουργούν ένα πλαίσιο αμοιβαίων υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ανάμεσα στα δύο μέρη (παρόχους φυσικοθεραπευτές-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).
Οι φυσικοθεραπευτές μέχρι σήμερα…

είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. 
Αντίθετα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. συστηματικά κωλυσιεργεί, ακολουθώντας την τακτική των εντασσόμενων σε αυτόν ασφαλιστικών ταμείων, αφήνοντας τους παρόχους υπηρεσιών υγείας απλήρωτους.
Το εργαστήριο φυσικοθεραπείας καταρρέει κάτω από το βάρος της πολυετούς καθυστέρησης αποπληρωμής των δεδουλευμένων παροχών των εντασσόμενων ταμείων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που έχουν να πληρώσουν από το 2010. Οι φυσικοθεραπευτές είναι σε απόγνωση, αδυνατώντας να πληρώσουν πάγιες δαπάνες, δάνεια, ασφαλιστικές εισφορές. Ήδη στην Πάτρα έχουν κλείσει δύο εργαστήρια φυσικοθεραπείας και το μέλλον είναι αβέβαιο για αρκετά ακόμα.
Οι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές είναι όμηροι πολύμηνης στάσης πληρωμών, η οποία καθιστά αδύνατη τη συνέχιση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας τα οποία στηρίζουν το σύστημα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Οι εργαστηριούχοι φυσικοθεραπευτές της Ημαθίας με ψήφισμά τους απαιτούν την καταβολή των δεδουλευμένων χωρίς εκπτώσεις και περικοπές. Σε περίπτωση που δεν γίνει άμεσα η πληρωμή των οφειλομένων αποφάσισαν από 01/04/2012 να παρέχουν τις υπηρεσίες τους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και οι ασφαλισμένοι να απαιτούν τη δαπάνη από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Η απόφαση αυτή θα ισχύσει επ’ αόριστον μέχρι την πληρωμή από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ.
Τη Δευτέρα 26/03/2012 οι φυσικοθεραπευτές θα προχωρήσουν σε διαμαρτυρία στα γραφεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στην Αθήνα και στις κατά τόπους περιφερειακές υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (πρώην ΥΠΑΔ).
Την Πέμπτη, 29/3/2012, κηρύσσεται 24ωρη απεργία των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών στα δημόσια Νοσοκομεία, στα ΚΑΠΗ και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, σε συνεργασία με την ΠΟΕΔΗΝ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την Π.Ο.Π.Ο.Π.Κ. ενάντια στην εξαίρεση των φυσικοθεραπευτών που εργάζονται στη δημόσια υγεία, από τους κλάδους που θα χορηγηθεί το ανθυγιεινό επίδομα εργασίας μετά την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.