Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σύμφωνο με το σύνταγμα το "χαράτσι" (με επιφυλάξεις), αντισυνταγματική η διακοπή ρεύματος!

Η διακοπή ρεύματος είναι – όπως και να ‘χει – ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ!

Πρόκειται όμως για “διαρροή” και όχι για την απόφαση την ίδια – που θα ανακοινωθεί αργότερα.

Όπως εξήγησε στην τηλεόραση σήμερα το πρωί συνταγματολόγος, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: όσο το χαράτσι είναι “έκτακτο” είναι συνταγματικό. Επίσης, οι καταναλωτές έχουν υπογράψει με την ΔΕΗ ένα συμβόλαιο για παροχή ρεύματος. Αφού λοιπόν οι καταναλωτές είναι εντάξει με την καταβολή (στο μέρος που αφορά την κατανάλωση του ρεύματος που η ΔΕΗ παρήγαγε, μετέφερε και πούλησε), τότε ΔΕΝ έχει καμιά νομιμοποίηση στο να κόψει το ρεύμα!
Για να δούμε τώρα ποιο απ’ τα καλοαμοιβόμενα “tsoglan boys” και τους “yes men” της εταιρίας θα τολμήσει να κατεβάσει τους διακόπτες σε ανέργους, αρρώστους, συνταξιούχους των 300 ευρώ, σε γερόντια  και νέους των 485 ευρώ που έχουν κάνει το (ξέρετε τι) παξιμάδι για να πληρώσουν τους παραλογισμούς των εντολοδόχων.

Διαβάστε τώρα και την είδηση:
 Η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη.

Και αυτό γιατί. δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, η επιβολή του δεν προσκρούει σε συνταγματική επιταγή.
Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του.