Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συνταγές φαρμάκων: μην πάθετε πλάκα!

Αν από βδομάδα δείτε στη συνταγή που θα σας γράψει ο γιατρός κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο σας έγραφε μέχρι τώρα, μην πάθετε πλάκα!
Από Δευτέρα η συνταγογράφηση θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία για 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων/ασθενειών.
Έτσι, αν για παράδειγμα λαμβάνατε κάποιο φάρμακο για το στομάχι και δείτε στη συνταγή να γράφει π.χ. “omeprazole”, αυτό που θα δείτε θα είναι η δραστική ουσία του φαρμάκου. Στη συνέχεια ο φαρμακοποιός θα κάνει την επιλογή του γεννόσημου.
Πάντως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει στα μέλη του να προχωρήσουν σε μια ιδιόμορφη κινητοποίηση και να πράττουν από δω και πέρα τα εξής:
“Από 1 Απριλίου 2012,
1) καλούμε όλα τα μέλη μας, να αναλάβουν την ιατρική τους ευθύνη και για τις δέκα αυτές ουσίες να συνταγογραφούν, παράλληλα με τη δραστική ουσία, και το σκεύασμα σε παρένθεση, το οποίο κρίνουν καταλληλότερο για τον κάθε ασθενή τους.
2) προτείνουμε, ο θεράπων γιατρός να αναγράφει με ερυθρό στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή που εκτυπώνει και σφραγίζει, τη φράση: «αλλαγή της ιατρικής συνταγής επισύρει ποινικές ευθύνες». 
Επίσης, καλεί τους γιατρούς να τυπώσουν σφραγιδάκι με την ανωτέρω φράση, με το οποίο θα σφραγίζουν τις συνταγές που χορηγούν, από 1η Απριλίου για τις δέκα πρώτες δραστικές ουσίες και από 1η Ιουνίου για όλες.