Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου: "Αν δούμε ότι οι έμποροι ξεφεύγουν και πουλάνε σε υψηλότερες τιμές τότε θα το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά. Ο κόσμος γνώρισε τις πατάτες μας…"

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση του συνόλου της φετινής παραγωγής πατάτας Νευροκοπίου. Οι απούλητες ποσότητες είναι λιγοστές και οι παραγγελίες μεγάλες. Όπως φαίνεται κερδισμένοι είναι οι παραγωγοί που κράτησαν και δεν πούλησαν τις πατάτες τους στις αρχικές τιμές που ζητούσαν οι έμποροι. «Μέχρι σήμερα πουλούσαμε την πατάτα σε χαμηλή τιμή και δεν εισπράτταμε άμεσα τα χρήματά μας. Όταν πουλήσαμε απευθείας στους καταναλωτές, πληρωθήκαμε στο χέρι και τώρα έχουμε ρευστότητα για να αγοράσουμε τα εφόδια μας και να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός Νίκος Στεφανίδης. 
Σύμφωνα με τους παραγωγούς, φέτος οι τιμές που αγόραζαν οι έμποροι ανέρχονταν στα 9 – 12 λεπτά το κιλό. Με το που ξεκίνησε το «κίνημα της πατάτας» οι τιμές έφτασαν στα 25 – 30 λεπτά το κιλό, ανάλογα την χιλιομετρική απόσταση που υπήρχε από το Νευροκόπι στον τόπο προορισμού. Αφού ολοκληρωθεί η πώληση της φετινής παραγωγής, υπολογίζεται στις αρχές Απριλίου να ξεκινήσει η νέα σπορά της καλλιέργειας της πατάτας. Το μεγαλύτερο κέρδος που υπήρξε όμως για τους παραγωγούς ήταν η γνωριμία των καταναλωτών με την πατάτα Νευροκοπίου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Νίκος Στεφανίδης, που είναι μέλος της προσωρινής διοίκησης στον Αγροτικό Σύλλογο Λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, «κανονικά στα τέλη Μαρτίου ξεκινάει η νέα σπορά της καλλιέργειας πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι. Φέτος όμως ήταν μια δύσκολη χρονιά και θα ξεκινήσει αργότερα η σπορά. Υπολογίζουμε στις 5 – 10 Απριλίου να μπούμε στα χωράφια.
Στο σύλλογο οργανωθήκαμε 110 παραγωγοί από το λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου. Αυτές τις ημέρες αναμένεται να πάρουμε την έγκριση από το Πρωτοδικείο. Σαν σύλλογος παραγωγών, με την βοήθεια του «κινήματος της πατάτας», καταφέραμε να πουλήσουμε ποσότητες που ανέρχονται σε 5.000 τόνους. Από αυτούς οι 3.500 τόνοι έχουν ήδη διατεθεί και οι υπόλοιποι είναι δρομολογημένο να διατεθούν τις επόμενες ημέρες. Οι ποσότητες που πουλήθηκαν στους εμπόρους έφτασαν στους 80.000 τόνους. Από τότε που ξεκίνησε η όλη προσπάθεια καταφέραμε να πουλήσουμε γύρω στους 20.000 τόνους. Σίγουρα οι τιμές που πουλήσαμε απευθείας στον καταναλωτή ήταν κάτω του κόστους αλλά από τα 10 λεπτά το κιλό που μας πρόσφεραν οι έμποροι, τώρα μας έμειναν κάποια χρήματα. Από τα 30 λεπτά το κιλό που πουλάμε στην Αθήνα, αν αφαιρέσουμε έξοδα μεταφοράς και έξοδα συσκευαστηρίου, που είναι συνολικά 8 λεπτά, μας μένουν 22 λεπτά. Αν υπολογίσουμε ότι έχουμε 18 – 20 λεπτά κοστολόγιο, μας μένουν 3 – 4 λεπτά από το κάθε κιλό. Για μας όμως έχει σημασία ότι αν δεν γινόταν αυτή η εκστρατεία τότε θα ερχόταν η ολοκληρωτική καταστροφή. Τώρα τουλάχιστον θα καταφέρουμε να σπείρουμε. Θέλουμε να κερδίζουμε κάποιο εισόδημα από την πατάτα που παράγουμε αλλά και ο καταναλωτής να την αγοράζει σε λογικές τιμές. Εμείς έχουμε σαν «όριο ασφαλείας» στη λιανική τιμή της πατάτας Νευροκοπίου τα 30 λεπτά το κιλό. Αν δούμε ότι οι έμποροι ξεφεύγουν και πουλάνε σε υψηλότερες τιμές τότε θα το επαναλάβουμε και την επόμενη χρονιά. Ο κόσμος γνώρισε τις πατάτες μας και ήδη υπάρχουν πολλοί που κλείνουν παραγγελίες για τον Σεπτέμβριο.

Ο Χρήστος Γκόντιας, επικεφαλής του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Νομού Δράμας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«Αυτό ήταν ένα ξεκίνημα. Οι παραγωγοί κέρδισαν όταν αποφάσισαν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Έτσι από τους 50.000 τόνους που είχαν φετινή παραγωγή τα μέλη του συλλόγου μας, μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί σε εμπόρους και καταναλωτές περίπου 35 – 40.000 τόνοι. Όμως και οι υπόλοιπες ποσότητες που διαθέτουμε είναι «κλεισμένες», από παραγγελίες που έχουν γίνει από τους δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι σε περίπου 20 ημέρες και τα 113 μέλη της ομάδας παραγωγών θα έχουν καταφέρει να πουλήσουν όλη την περσινή παραγωγή τους».

Σταύρος Παϊσιάδης