Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πάμε για εκλογές με τον νόμο του Προκόπη

Κάθε άλλο παρά αναλογική θα είναι η αντιπροσώπευση του εκλογικού σώματος στη νέα Βουλή, αφού θα πάμε σε εκλογές με το νόμο του Προκόπη.
Με βάση τις σφυγμομετρήσεις και επειδή (φοβούνται πως) κανένα κόμμα δεν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, θα πάμε σε πριμοδότηση του πρώτου σε εκλογική δύναμη κόμματος με τουλάχιστον 50 έδρες. Δε ‘πα να ‘χει ο άλλος δύναμη στο εκλογικό σώμα για 90 βουλευτές! 140 θα πάρει, με το στανιό… *
Στα δικομματικά …”παράξενα” του νόμου του Παυλόπουλου έχουμε επίσης: αυτοδυναμία με ποσοστό λίγο μεγαλύτερο από το 36% των εγκύρων (αν μπουν στη Βουλή μέχρι και 6 κόμματα) – το ποσοστό ανεβαίνει όσο αυξάνονται τα κόμματα που ξεπερνούν το 3% και εισέρχονται στη Βουλή, πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, ενώ για μια ακόμη χρονιά όλοι θα είμαστε για εκλογικούς λόγους γεννημένοι την Πρωτοχρονιά εκάστου έτους.

* για να γίνει αντιληπτός ο παραλογισμός του εκλογικού συστήματος που θα ισχύσει στις εκλογές, δείτε ένα μικρό και κατανοητό παράδειγμα για το πως θα παιχτεί το παιχνίδι στις κατανομές:
Αν η ΝΔ – που όπως όλα δείχνουν θα είναι πρώτη – λάβει 100 ψηφοδέλτια τότε θα δικαιούται π.χ. 30 έδρες ενώ αν το δεύτερο κόμμα λάβει 99 ψηφοδέλτια και αυτό 30 έδρες. Όμως, επειδή το εκλογικό σύστημα ευνοεί τον πρώτο (και την αυτοδυναμία με το …ζόρι) στο τέλος, άσχετα αν έχουν 1 μόλις ψήφο διαφορά, η ΝΔ θα βρεθεί με 80 έδρες ενώ ο δεύτερος με 30 (για να μην πούμε ότι θα βρεθεί να έχει και λιγότερες από τις αρχικές 30)!!