Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κυπριακή Βουλή προς Βρετανούς: μαζέψτε τα και δρόμο!

Άσε που τους χρωστάνε λεφτά για “ενοίκια” από το 1965! 
Και τις ερχόμενες μέρες οι κολλητοί των Βρετανών Τούρκοι θα αρμενίζουν πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο για …έρευνες!
Τον καλύτερο χρόνο (πολιτικά αλλά και διπλωματικά) διάλεξαν οι Κύπριοι για να απαιτήσουν το αυτονόητο, τον τερματισμό δηλαδή της βρετανικής παρουσίας στο νησί.
Γιατί μπορεί η αποικιοκρατία να τελείωσε στα χαρτιά το 1960, μπορεί η χώρα από την 1η Οκτωβρίου εκείνου του έτους να είναι ανεξάρτητη χώρα (με τη συγκατάθεση των Ελλήνων με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου), όμως οι Βρετανοί παραμένουν στην Κύπρο έχοντας μάλιστα 2 τεράστιες εκτάσεις υπό κατοχή (και με καθεστώς που είναι ξεκάθαρο: κάνουν ότι θέλουν, αφού η επίσημη ονομασία συμπεριλαμβάνει το… “Κυρίαρχες” !!).
Χθες βράδυ η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με το θέμα των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλια.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το κυπριακό Sigma, οι Κύπριοι βουλευτές δηλώνουν…

στο ομόφωνο ψήφισμά τους ότι Η λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων συνιστά κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών και ακρωτηριασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους”.
Με το ψήφισμα, σημειώνουν ”ιδιαίτερα την αθέτηση εκ μέρους της Βρετανίας της υποχρέωσης να καταβάλλει, από το 1965, στην Κυπριακή Δημοκρατία χρηματικά ποσά, εν είδει οικονομικής βοήθειας και αποζημιώσεων για τις ευρείας φύσης και έκτασης διευκολύνσεις, που αυτή απολαμβάνει σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, ποσά τα οποία ως σήμερα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ”.
”Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ”, τονίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, ”τα κατ’ ισχυρισμό δικαιώματα της Βρετανίας, που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, συνιστούν κατάλοιπα αποικισμού και, ως τέτοια, αποτελούν κραυγαλέο αναχρονισμό, που προκαλεί τα αισθήματα του κυπριακού λαού”.
Η Βουλή ”επαναλαμβάνει ότι η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, ως αποικιακό κατάλοιπο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, συνιστά, όπως και η Συνθήκη Εγγύησης, κραυγαλέο αναχρονισμό, ιδιαίτερα για κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης”.
Στο ψήφισμα, η Βουλή ”εκφράζει την αντίθεσή της στη χρήση των Βάσεων για ενέργειες εναντίον άλλων χωρών” και ”τονίζει την ανάγκη κατίσχυσης του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας”.
”Η λειτουργία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών”, υπογραμμίζει η Βουλή, διαπιστώνοντας επίσης ”ότι πολλές άλλες ενέργειες των βρετανικών Αρχών, σε σχέση με τη λειτουργία των Βάσεών τους στην Κύπρο, έχουν επανειλημμένα προκαλέσει τα αισθήματα του κυπριακού λαού”.

να αναφέρουμε ότι ΔΕΝ είναι το πρώτο ψήφισμα με τέτοιο περιεχόμενο. Είναι όμως το πρώτο μετά τις εξελίξεις στο οικόπεδο 12 (άρα η Κύπρος δύναται να έχει συνεταίρους-προστάτες που ίσως και να τη στηρίξουν) αλλά και η πρώτη από τη στιγμή που η Κύπρος θα έχει την προεδρία της ΕΕ (αναλαμβάνει το β’ εξάμηνο του 2012).