Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

"Κλείνει" σήμερα το βράδυ το PSI

Οι πληροφορίες είναι ολίγον τι συγκεχυμένες και το μόνο σίγουρο είναι ότι το PSI “κλείνει” σήμερα το βράδυ.
Μέχρι τώρα κάποιοι λένε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών κατόχων ομολόγων είναι κοντά στο 50%, άλλοι λένε λίγο παραπάνω ενώ – σύμφωνα με έναν υπολογισμό που έχει κάνει ελληνική οικονομική εφημερίδα – αν ανακοινωθεί και η συμμετοχή των ομολόγων αξίας 19 δισ. ευρώ περίπου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων καθώς και ομόλογα που διαχειρίζονται απευθείας τα περισσότερα Ταμεία, τότε θα φτάσουμε σε ένα ποσοστό συμμετοχής περίπου 80-82%.
Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνεται ο δεύτερος στόχος (ο πρώτος είναι να συμμετάσχει στο PSI το 90%). Περνάμε δηλαδή (σύμφωνα με αυτά που είχαν αρχικά ανακοινωθεί) στη φάση…

της διαβούλευσης με τους δανειστές του επίσημου τομέα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.
Χοντρικά να πούμε πως ένας ιδιώτης κάτοχος ομολόγου ελληνικού δημοσίου αξίας 100 ευρώ θα χάσει 53,5% του αρχικού ποσού, θα ανταλλάξει τα 31,5 ευρώ του αρχικού ποσού με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 15 ευρώ θα “ενταχθούν” σε τίτλους βραχυχρόνιας (διετούς) λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF.
Ακόμη, στους ιδιώτες πιστωτές που θα συμμετέχουν στη διαδικασία θα δοθούν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που θα συνδέονται με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.