Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ζήτησαν άρση της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων

Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου που πέρασε στα ψιλά.

Η συζήτηση αφορούσε τα θέματα της διασφάλισης της αξιοπιστίας και της διαφάνειας των δημοσκοπήσεων, που αφορούν πολιτικές διαδικασίες και ιδιαίτερα εκλογικές.
Μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις απαγορεύονται για το διάστημα των 15 ημερών πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις. Όμως, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Σπύρος Ζαβιτσάνος και ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων Ηλίας Νικολακόπουλος ζήτησαν από την επιτροπή να αρθεί η απαγόρευση δημοσιοποίησης των δημοσκοπήσεων το δεκαπενθήμερο πριν από την εκλογική αναμέτρηση.

Ο Σπύρος Ζαβιτσάνος είπε πως είναι θέμα Δημοκρατίας το να μην υπάρχει η απαγόρευση του 15νθημέρου, αναφέροντας ότι η ρύθμιση της απαγόρευσης δημοσκοπήσεων πριν τις εκλογές αντίκειται στην ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στο δικαίωμα της πληροφόρησης, ενώ γνωστοποίησε ότι στη Γαλλία καταργήθηκε με απόφαση του εκεί Αρείου Πάγου.
Ο έτερος προσκεκλημένος της επιτροπής, ο Ηλίας Νικολακόπουλος, σημείωσε ότι το κρίσιμο αυτό διάστημα προ των προσεχών εκλογών, θα είναι «μία κόλαση» και πρόσθεσε πως η άρση της απαγόρευσης είναι απαραίτητη προκειμένου οι πολίτες να έχουν άποψη για την πορεία των κομμάτων.
Και τώρα έρχεται το ερώτημα: τι είναι τελικά πιο σωστό; Να επιτραπεί η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων ή όχι;
Γιατί :
α) “μυστικές” δημοσκοπήσεις σίγουρα γίνονται από τα κόμματα,
β) οι δημοσκοπήσεις – επειδή γίνονται κατά παραγγελία είτε από τα ίδια το κόμματα, είτε από ΜΜΕ, γιατί κοστίζουν πάρα πολύ – είναι “μυστήριο” πράγμα (μέθοδοι, αναγωγές κλπ),
γ) αν εξακολουθήσει η απαγόρευση, τα κόμματα ή όποιος έχει συμφέρον θα μπορούσε να διοχετεύει ότι θέλει επί 15 μέρες διαμορφώνοντας το τοπίο κατά το δοκούν.