Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Επιστροφή στην ελληνική ύπαιθρο, στα χωριά

Ας μην τρελαίνονται και πανηγυρίζουν εκεί στο ΥΠΑΑ&Τ για την έρευνα που καταδεικνύει την πρόθεση πολλών νέων να έρθουν πίσω στην ελληνική ύπαιθρο!

Είναι η τρανή απόδειξη της αποτυχίας ενός συστήματος για τη δημιουργία του οποίου φέρουν και οι ίδιοι ευθύνη. Είναι η τρανή απόδειξη ότι στην πόλη υπάρχει ανεργία, πείνα, δυσκολίες. Είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα των υπηρεσιών δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια φούσκα, που οδήγησε και αυτή στην οικονομική παρακμή.
Ας το πάρουμε χαμπάρι: η χώρα μας μπορεί να βγει από την κρίση αξιοποιώντας τον τουρισμό και τη γεωργία. Δεν μπορεί να (και δεν έχει) τίποτε άλλο ανταγωνιστικό. Και ας λένε οι πολιτικοί (υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι) ότι η χώρα ΔΕΝ παράγει. Μια χαρά παράγει!

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες το σκέφτονται σοβαρά να επιστρέψουν πίσω στα χωριά τους και να ασχοληθούν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή και συναφή επαγγέλματα, με τομείς που έχουν ακόμη να προσφέρουν στην Ελλάδα (γιατί είναι μετά τον τουρισμό η ατμομηχανή της οικονομίας μας).
Σκέφτονται να ασχοληθούν νέοι (κυρίως). Με νέες καλλιέργειες, με…

νέους τρόπους και εφαρμογές, χωρίς να έχουν το μυαλό τους στις …επιδοτήσεις, θέλουν να ασχοληθούν με εκτροφή “περίεργων” ζώων (όπως τα σαλιγκάρια ας πούμε), θέλουν να εφαρμόσουν νέες μεθόδους, θέλουν να ασχοληθούν με την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.
Η ελληνική ύπαιθρος είναι εδώ και τους αναμένει. Και εμείς τους αναμένουμε, να ξαναγεμίσουν τα χωριά με μικρά παιδιά, με νέο κόσμο, με οικογένειες που θα έρθουν ξανά στα πάτρια εδάφη (τώρα, κάποιοι μπορεί να πάνε και …σώγαμπροι αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, ας πρόσεχαν!).
Ας τα βάλουν κάτω, ας τα ζυγίσουν σωστά και θα δουν ότι ευκαιρίες υπάρχουν αλλά θα δημιουργηθούν κι άλλες. Δεν είναι εύκολα – τουλάχιστον αυτό μου λένε οι αγρότες φίλοι μου και τους βλέπω να το ζουν. Δεν είναι ειδυλλιακά, έχει απλήρωτες σοδειές, έχει κόπους μιας ολόκληρης σαιζόν να σαπίζουν μέσα στα χωράφια, έχει κάτι απογεύματα με χαλάζι να σου καταστρέφουν μέσα σε 10 λεπτά τον προγραμματισμό μιας χρονιάς, έχει απατεώνες “εμπόρους”. Έχει πολλά τέτοια.
Αλλά όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν ας δούνε και κάτι παραπάνω, ειδικά αυτοί που έχουν μικρά παιδιά: την τεράστια ευκαιρία να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε αυλές, να ξυπνάνε το πρωί και να πατάνε χώμα και χόρτο κι όχι άσφαλτο και τσιμέντα…