Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Επιστολή Γικόνογλου για το θέμα των εισφορών για τους εργάτες γης από τρίτες χώρες

Επιστολή προς τον Διοικητή του ΟΓΑ έστειλε ο βουλευτής Ημαθίας (ΠΑΣΟΚ) Θ. Γικόνογλου για το θέμα των προκαταβολών που καλούνται να δώσουν για όσους αγρότες καλούν εργάτες γης από τρίτες χώρες.
Στην ερπιστολή του ο βουλευτής αναφέρει:
 
Προς Διοικητή ΟΓΑ
Κύριε Διοικητά,
Λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της υπ’ αρίθμ. 7395/17-02-2012 εγκυκλίου που έχετε αποστείλει στους ανταποκριτές του ΟΓΑ και με την οποία καθορίζεται το ύψος της προκαταβολής των εισφορών υπέρ ΟΓΑ για  όσους αγρότες καλούν εργάτες γης από τρίτες χώρες, θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με:

α) Τη μεγάλη σύγχυση και ανησυχία που έχει προκληθεί στους αγρότες της περιοχής μας λόγω του δυσβάσταχτου ποσού που καλείται να προκαταβάλει ο αγρότης-εργοδότης για κάθε εργάτη που αποφασίζει να καλέσει. Το ύψος της προκαταβολής σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει ή ξεπερνά το καθαρό ετήσιο εισόδημα που αναμένεται να έχει ο αγρότης από τη συνολική παραγωγή του (1045 Ευρώ περίπου για κάθε εργάτη), εξέλιξη που επιφέρει νέα σημαντική επιβάρυνση στο ήδη συρρικνωμένοαγροτικό εισόδημα.
β) Οι καθυστερήσεις που θα προκληθούν σε περίπτωση μη έγκαιρης μετάκλησης των εργατών (αφού οι περισσότεροι αγρότες δεν διαθέτουν συγκεντρωμένα τα χρήματα που απαιτούνται για τις εισφορές) θα έχουν σαν αποτέλεσμα, ενώ βρισκόμαστε σε περίοδο εργασιών σε οπωρώνες ροδακινιάς και σύντομα σε διαδικασία συγκομιδής σπαραγγιών, να μην έχουν εργατικά χέρια και κατά συνέπεια την απώλεια του εισοδήματος.
Βάσει των παραπάνω, σας παρακαλώ να μεριμνήσετε για την άμεση ρύθμιση της καταβολής των εισφορών σε όσο το δυνατό χαμηλότερο ύψος ώστε οι αγρότες μας να ανταποκριθούν επαρκώς στις καλλιεργητικές τους ανάγκες.
Με εκτίμηση,
Θανάσης Γικόνογλου
Βουλευτής Ημαθίας