Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Από τη χθεσινή εκδήλωση στα Τρίκαλα

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον απόγευμα πέρασαν όσοι επέλεξαν να επισκεφτούν τα Τρίκαλα Ημαθίας και να παρακολουθήσουν την ημερίδα με θέμα τις εφοδιαστικές αλυσίδες τροφίμων.
Οι εισηγητές ανέπτυξαν τις απόψεις τους για το θέμα, για το μέλλον των εφοδιαστικών αλυσίδων τροφίμων και για τους νέους τρόπους προώθησης των προϊόντων.
Γενικό συμπέρασμα ήταν ένα: στο κέντρο, αρχή των πάντων (όπως θέλετε πείτε το) είναι ένα: ο αγρότης, η παραγωγή των προϊόντων, το χωράφι. Χωρίς αυτά δεν γίνεται τ-ί-π-ο-τ-ε! Και τελικά τη διαφορά θα την κάνουν αυτοί και οι καταναλωτές, αν όλοι μαζί αποφασίσουν να αλλάξουν.
Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν με ενδιαφέρον όσα είπαν οι συμμετέχοντες- προσκεκλημένοι του καθηγητή Κ. Καραντινινή ενώ εντύπωση προκάλεσε αυτό που ανέφερε ο Ηλ. Τσολακίδης της Ομάδας από την Πιερία (της ομάδας απ΄την οποία ξεκίνησε το λεγόμενο και “κίνημα της πατάτας”). Αναφέρθηκε στην δράση τους και στο πως γίνεται η επιλογή των παραγωγών. Ειδικά για το λάδι (όπως και για τα άλλα) ανέφερε για την ύπαρξη κάλπης.
Δηλαδή…

ταυτόχρονα με τη διάθεση άλλου προϊόντος οι παραγωγοί λαδιού θα έχουν σε ένα πιατάκι το λάδι τους, οι Κατερινιώτες θα δοκιμάζουν και στο τέλος θα ψηφίζουν αυτό που θεωρούν το καλύτερο. Όποιος λάβει περισσότερες ψήφους θα κληθεί να δώσει τιμή και να προμηθεύσει με λάδι την περιοχή, μέσω της γνωστής πλέον διαδικασίας.
Σε κάποια σημεία (ειδικά στην αρχή) είδαμε και ένα έντονο συγκινησιακό κλίμα, αφού κάποιοι θυμήθηκαν το παρελθόν τους, την αγροτική τους καταγωγή και τον αγώνα των γεωργών για αξιοπρεπείς τιμές και συνθήκες ζωής.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φ. Δημητριάδης (τον είδαμε συγκινημένο και αυτόν, αφού συνάντησε καθηγητή του από το ΑΠΘ), η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Όλγα Μοσχοπούλου, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Πλατέος Σάββας Ανδρονίδης, οι αντιδήμαρχος Ν. Γκαβαρδίνας, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΑΛ Γ. Τζίλας και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι.
Την εκδήλωση είχατε τη δυνατότητα να την παρακολουθήσετε “ζωντανά” μέσα από την “Περισκόπηση”.