Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πρόγραμμα Comenius – Επίσκεψη εκπαιδευτικών στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας

Το Ειδικό Δημοτικό  Σχολείο Αλεξάνδρειας συμμετέχει σε Πρόγραμμα Comenius ως εταίρος μαζί με άλλα σχολεία από  τις χώρες: Τουρκία, Ισπανία, Λιθουανία, Σλοβακία και Πολωνία.
Τίτλος του προγράμματος είναι «Βρεχόμαστε από την ίδια βροχή και ζεσταινόμαστε από τον ίδιο ήλιο».
Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος με ανταλλαγή εκπαιδευτικών, φιλοξενήθηκαν στην Αλεξάνδρεια από 25 – 30 Ιανουαρίου εκπαιδευτικοί από τις 5 χώρες της σύμπραξης.
Πιο συγκεκριμένα, 22 εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Ειδικό Σχολείο από:
Τουρκία : 7 εκπαιδευτικοί
Ισπανία : 4 εκπαιδευτικοί
Λιθουανία : 4 εκπαιδευτικοί
Σλοβακία : 4 εκπαιδευτικοί
Πολωνία : 3 εκπαιδευτικοί
Όλοι οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί μαζί με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας, πραγματοποίησαν…

…τις παρουσιάσεις των δράσεων του προγράμματος  στις συναντήσεις που έγιναν στο χώρο του σχολείου στις 25- 26 και 27 Ιανουαρίου.
Η ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, ενημέρωσης για το εκπαιδευτικό σύστημα των άλλων χωρών και μεθόδων που εφαρμόζονται, ήταν από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα σημεία της αλληλογνωριμίας των εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα εκτός από τις εισηγήσεις – παρουσιάσεις δραστηριοτήτων συμπεριλαμβάνει και τη γνωριμία με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που φιλοξενεί τους εκπαιδευτικούς.
Στα πλαίσια της γνωριμίας του τόπου μας στις 28/1 όλοι οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί με εκπαιδευτικούς του σχολείου επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όπου εντυπωσιάστηκαν από τα ιστορικά ευρήματα και το χώρο του μουσείου.
Στη συζήτηση που ακολούθησε  όλοι θαύμασαν την ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας και γενικότερα τον πλούτο της Αρχαίας Ελλάδας.
Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Βέροιας,  στην παλιά και στη σύγχρονη πόλη και είχαν να πούνε τα καλύτερα λόγια.
Επίσης, αγόρασαν ντόπια προϊόντα  τα οποία  βρήκαν πολύ γευστικά.
Στις 29/1 επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη, το Λευκό Πύργο , την παλιά πόλη, και ξεναγήθηκαν στην πόλη, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης.
Το βραδυ όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου και οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν σε  ένα ευχάριστο αποχαιρετιστήριο δείπνο σε ταβέρνα με ελληνική μουσική.
Όλοι οι εκπαιδευτικοί έφυγαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία που τους προσφέρθηκε και την ευχάριστη παραμονή που είχαν αυτές τις ημέρες στον τόπο μας.
Το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου μας κατέβαλε όλες τις προσπάθειες, εργαζόμενοι ακούραστα όλο αυτό το διάστημα για να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί.
Συμπαραστάτης από την αρχή του προγράμματος και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες ήταν ο σύλλογος γονέων του σχολείου μας όπου  ένα μεσημέρι ετοίμασαν  γεύμα με ντόπια φαγητά και γλυκά τα οποία οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί τα γεύτηκαν και τα «τίμησαν» με τον καλύτερο τρόπο.
Επίσης, σε αυτήν την προσπάθειά μας είχαμε την ιδιαίτερη συμπαράσταση και προσφορά από πρόσωπα, φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής, που ανταποκρίθηκαν θετικά και συνέβαλλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης της συνάντησης.
Ευχαριστούμε:
1. το Δήμο Αλεξάνδρειας για τη συνεχή στήριξη στη λειτουργία του σχολείου και για την προσφορά ενός γεύματος στους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς,
2. το εργοστάσιο Almi για την προσφορά προϊόντων τους,
3. το γραφείο τουρισμού της Νομαρχίας και τον υπεύθυνο κ. Σαλιάγκα, για την προσφορά τουριστικού υλικού και DVD,
4. τα οινοποιεία “Μπουτάρη και Βαένι» για την προσφορά κρασιών που δόθηκαν ως δώρο στους φιλοξενούμενους,
5. την Αργυρούλα Παρασχοπούλου, ζωγράφο του Δήμου μας όπου ετοίμασε πέντε μικρούς πίνακες για τα σχολεία από τα οποία προέρχονταν οι εκπιδευτικοί,
6. την Κ. Κοτταρίδη Αγγελική  Προϊσταμένη της ΙΖ΄ Εφορίας  Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για την Ελεύθερη Είσοδο των φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βεργίνας, 
7. το σύλλογο Γονέων του σχολείου μας για την πάντα πρόθυμη συνεργασία τους με το σχολείο και για  την ετοιμασία φαγητών για τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς.