Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η εγκληματικότητα σε επίπεδο …μάστερ!

της Κατερίνας Αγοραστού
από τον “Αγγελιοφόρο”
Σε… υψηλή τέχνη φαίνεται πως έχει μετατραπεί η εγκληματική δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς διαρρήκτες και ληστές της παλιάς σχολής έχουν δώσει πλέον τη θέση τους σε… άριστα εκπαιδευμένα άτομα, που δημιουργούν οργανωμένες ομάδες με καταμερισμό ρόλων και σχεδιασμό «χτυπημάτων» μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Διαρρήκτες εκπαιδευμένοι να ανοίγουν θωρακισμένες πόρτες σε δευτερόλεπτα και που κατασκεύαζαν τα δικά τους εργαλεία, «αναρριχητές» που ξεπερνούσαν και τον πιο εξασκημένο ακροβάτη και ληστές… υψηλών προδιαγραφών με τεράστια λεία έχουν πέσει τον τελευταίο χρόνο στα χέρια των αστυνομικών.
Μόνο το 2011 από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης εξαρθρώθηκαν συνολικά 17 εγκληματικές οργανώσεις, με «ειδικότητα» σε διαρρήξεις, κλοπές και ληστείες, αριθμός – ρεκόρ σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Εξίσου εντυπωσιακή είναι όμως και η λεία των ομάδων αυτών, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ανέρχεται σε… 1.115.000 ευρώ.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, ….

το πέρασμα από τους μεμονωμένους διαρρήκτες και τις μικροομάδες στις εγκληματικές οργανώσεις ξεκίνησε από τους Γεωργιανούς, οι οποίοι έχουν πάρει πλέον τα ηνία στο χώρο των διαρρήξεων και ληστειών στη Θεσσαλονίκη. Δημιούργησαν και στην Ελλάδα οργανώσεις με αυστηρή πειθαρχία και καταμερισμό ρόλων.
Ανάμεσα στις 17 εγκληματικές οργανώσεις που εξαρθρώθηκαν την περσινή χρονιά χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί οκταμελής ομάδα τα μέλη της οποίας κατάγονταν από τη Γεωργία και ευθύνονται για σωρεία διαρρήξεων σε διαμερίσματα της πόλης. Οι συγκεκριμένοι διαρρήκτες, εκτός από το γεγονός ότι παραβίαζαν κάθε είδους κλειδαριά (από απλές μέχρι ασφαλείας), είχαν και δεύτερη μέθοδο δράσης. Κάποιοι από αυτούς σκαρφάλωναν στα μπαλκόνια περνώντας από όροφο σε όροφο με γάντζους, τους οποίους είχαν φτιάξει μόνοι τους. Η συγκεκριμένη οργάνωση διέθετε δύο ηγετικά στελέχη, ενώ τα υπόλοιπα άτομα είχαν το καθένα ξεχωριστό ρόλο, όπως παραβίαση κλειδαριών, αναρριχητές και τσιλιαδόροι.
Το καλοκαίρι εξαρθρώθηκε μία ακόμη οργάνωση με ειδικότητα στις… θωρακισμένες πόρτες. Οι συγκεκριμένοι δράστες είχαν κατορθώσει να δημιουργήσουν μόνοι τους ειδικά εργαλεία που τους επέτρεπαν όχι να παραβιάζουν, αλλά να… ξεκλειδώνουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα τις θωρακισμένες πόρτες χωρίς να αφήνουν ίχνη διάρρηξης. Στην κατοχή τους μάλιστα είχαν βρεθεί και κλειδαριές ασφαλείας στις οποίες εξασκούνταν και πειραματίζονταν.
Ορισμένες από τις οργανώσεις που εξάρθρωσε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης παρακολουθούσαν πελάτες τραπεζών, από τους οποίους άρπαζαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Ακόμη, εξαρθρώθηκαν οργανώσεις με ειδικότητα στις ληστείες τραπεζών, μία ομάδα που έμπαινε σε σούπερ μάρκετ τρυπώντας τις… οροφές, αλλά και συμμορίες που έκλεβαν και αποσυναρμολογούσαν οχήματα μετατρέποντάς τα σε ανταλλακτικά.
Χωρίς οικογένεια
Αξιωματικοί αναφέρουν πως σχεδόν όλες οι συμμορίες με Γεωργιανούς υπακούουν σε βασικούς κανόνες, ενώ υπάρχει ένα «δίκτυο» που συνδέει σχεδόν όλες τις ομάδες μεταξύ τους. Οπως εκτιμάται από τις αρχές, ένα μεγάλο ποσοστό από τη λεία των εγκληματικών ομάδων που αποτελούνται από Γεωργιανούς καταλήγει σε ένα ή δύο κοινά ταμεία, σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που δείχνει και το επίπεδο οργάνωσης. Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί πως υπάρχει πάντοτε ιεραρχία που τηρείται με ευλάβεια, όλα τα μέλη μιας ομάδας υπακούουν σε απόλυτο κώδικα σιωπής, ενώ ακόμη και όσοι οδηγούνται στις φυλακές γνωρίζουν πως η οργάνωση θα φροντίσει γι’ αυτούς.
Εχει διαπιστωθεί πως οι οργανώσεις των Γεωργιανών εμφανίζουν συμπεριφορές μαφίας ακόμη και στα χαμηλότερα κλιμάκιά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και οι απλοί διαρρήκτες σε μία οργάνωση είναι σχεδόν πάντα άτομα χωρίς οικογένεια ή προέρχονται από διαλυμένες οικογένειες χωρίς υποχρεώσεις. Οπως εξηγούν αξιωματικοί, όλοι -από τον «εγκέφαλο» μέχρι τον απλό τσιλιαδόρο ή διαρρήκτη- ξέρουν πως ανά πάσα στιγμή μπορούν να στραφούν στην οργάνωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο Γεωργιανός να προδώσει συνεργό του στις αρχές.