Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χιλιάδες 5μηνες συμβάσεις για τους νέους της χώρας…!

Θεωρούμε όλη την ιστορία πραγματική κοροϊδία για χιλιάδες νέους, αφού η ανεργία θερίζει και στις ηλικίες μέχρι τα 32 φτάνει το 50%!! Αντί να σκεφτούν πως θα “ανοίξουν” θέσεις εργασίας, οι κυβερνώντες μοιράζουν ψίχουλα και βολέματα 5μηνης διάρκειας, ίσα για να γλυκάνουν τον πόνο.

Και στην προσπάθεια τους αυτή εμπλέκουν και τους Δήμους, μέσα από τους οποίους λειτουργούν κάποια προγράμματα για 5μηνης διάρκειας απασχολήσεις. Γιατί και οι Δήμοι θα έχουν όφελος από αυτή την διαδικασία, πολυδιάστατο (για σκεφτείτε το λιγάκι….)
Τώρα διαβάστε και την είδηση – και μην αναρωτιέστε γιατί οδηγούμαστε σε ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα, όπως αυτό των δεκαετιών του ’50 και του ’60.
800 θέσεις 5μηνης απασχόλησης εγκρίθηκαν στην Ημαθία στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας

 

Οκτακόσιες είναι, τελικά, οι θέσεις απασχόλησης που εγκρίθηκαν στο νομό Ημαθίας, από το σύνολο των 918 που προτάθηκαν, στο πλαίσιο της πρόσκλησης για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Από τις θέσεις αυτές, 210 κατανέμονται στο δήμο Αλεξάνδρειας, 261 στο δήμο Βέροιας και 237 στο δήμο Νάουσας, ενώ οι υπόλοιπες 92 θέσεις έχουν εγκριθεί να διατεθούν και στους τρεις δήμους, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη η κατανομή τους ανά δήμο.
Οι προτάσεις για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όσον αφορά την Ημαθία,…

υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2011 από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις «Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού» και «ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων». Οι παραπάνω φορείς, ως δικαιούχοι και διαχειριστές του προγράμματος, συνέπραξαν με τους τρεις δήμους και την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, υπογράφοντας μνημόνια συνεργασίας για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος, όπως ορίζονταν στην πρόσκληση. 
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», κ. Χρήστος Ντίκος, μιλώντας σήμερα το απόγευμα σε ημερίδα ενημέρωσης των δικαιούχων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.   
Όπως είπε ο κ. Ντίκος – αναφερόμενος στα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν από φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας (αναρτήθηκαν σήμερα και στην ιστοσελίδα του επιχειρησιακού προγράμματος, www.epanad.gov.gr) – από τις συνολικά 14.487 προτεινόμενες θέσεις στην Κεντρική Μακεδονία εγκρίθηκαν 9.500 θέσεις (5.000 στο Ν. Θεσσαλονίκης, 1.200 στο Ν. Σερρών, από 800 σε Ημαθία και Πέλλα, 700 στην Πιερία και από 500 σε Χαλκιδική και Κιλκίς).
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφούν και να σταλούν στους δικαιούχους οι σχετικές αποφάσεις ένταξης προκειμένου οι δικαιούχοι, μετά από έλεγχο και έγκριση του ΑΣΕΠ, να προχωρήσουν στην προκήρυξη των θέσεων. Τονίζεται ότι οι δήμοι δεν είναι οι άμεσα δικαιούχοι αλλά οι φορείς «προσφοράς» των θέσεων απασχόλησης σε δράσεις που θα υπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς.
Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι μακροχρόνια άνεργοι, οι βραχυπρόθεσμα άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και νέοι μέχρι 30 ετών. Όσοι επιλεγούν, μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης-μοριοδότησης των αιτήσεων και ελέγχου από το ΑΣΕΠ, θα απασχοληθούν στους δήμους για διάστημα μέχρι πέντε μήνες και θα λαμβάνουν από το πρόγραμμα μηνιαίο καθαρό «επίδομα» 625 ευρώ, ενώ η ασφάλισή τους θα καλυφθεί από τον ΟΑΕΔ.
Οι προκηρύξεις των θέσεων στην Κεντρική Μακεδονία δεν αναμένεται να προκηρυχθούν νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η επικαιροποίηση των μνημονίων συνεργασίας από τους δικαιούχους, σύμφωνα με τις εγκριθείσες θέσεις και ο έλεγχος των προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ πριν την δημοσίευσή τους. Οι προκηρύξεις, ξεχωριστά για κάθε δήμο, προβλέπεται να δημοσιευτούν στον έντυπο τύπο και στις ιστοσελίδες της διαχειριστικής αρχής του προγράμματος, του ΑΣΕΠ, των δικαιούχων φορέων και των δήμων. Σημειώνεται ότι, εάν στο μεταξύ προκηρυχθούν οι Εθνικές Εκλογές, είναι βέβαιο ότι η έκδοση των προκηρύξεων θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές, λόγω σχετικής απαγόρευσης του νόμου.