Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πως θα γίνεται πλούσιοι σε καιρό κρίσης

και ένα απλοϊκό αλλά ενδιαφέρον παράδειγμα
Μια ενδιαφέρουσα παράμετρος (που αποδεικνύει πως μυαλό δεν βάζουμε ως χώρα και ως κρατικός μηχανισμός) αναδεικνύεται με τον νέο σχεδιασμό που προωθείται για την εκτός σχεδίου γη και τη δόμηση σε αυτή.
Αρχικά να πούμε ότι ορίζονται ως “αγροτεμάχια” αυτά που είναι εκτός σχεδίου. Ως “οικόπεδα” ορίζονται αυτά που είναι εντός.
Τι γίνεται λοιπόν τώρα (ή μάλλον τι θέλουν να κάνουν); Θέλουν να φορολογήσουν και τα αγροτεμάχια, με φόρο παρόμοιο με αυτόν που σχετίζεται με τα κάθε είδους ακίνητα. Δηλαδή θέλουν να φορολογήσουν και την απλή κατοχή κάποιου κομματιού γης.

Το να φορολογηθείς για κάτι που σου αποδίδει πρόσοδο, εισόδημα, ας πούμε ότι είναι κατανοητό (ας πούμε…). Αλλά για κάτι το οποίο δεν σου δίνει τίποτε;;
Το Υπουργείο σε νόμο που βρίσκεται σε στάδιο δημόσιας διαβούλευσης, θέλει να απαγορεύσει οριστικά και αμετάκλητα τη δυνατότητα να χτίσει κάποιος σε εκτός σχεδίου περιοχή. Και μετά τι; Φυσιολογικά η αξία της γης θα πέσει και οι ..αρμόδιοι θα κάνουν ότι γουστάρουν με τις εντάξεις στο σχέδιο εκτάσεων γης. 
Δηλαδή οι έχοντες το χρήμα θα αγοράζουν κοψοχρονιά ένα αγροτεμάχιο που σήμερα κάποιοι σκέφτονται να φορολογήσουν (οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα θέλουν ευχαρίστως να το ξεφορτωθούν για να γλυτώσουν έναν ακόμη φόρο) και την αμέσως επόμενη ημέρα το αγροτεμάχιο αυτό θα χαρακτηρίζεται ως εντός σχεδίου και από απαξιωμένο θα γίνεται ένα ωραιότατο οικόπεδο-φιλετάκι.
Τόσο απλά!!
*ας μην πάμε μακριά: φανταστείτε ένα χωράφι 30 στρεμμάτων έξω απ’ τη Θεσσαλονίκη, πάνω στην εθνική οδό. Σήμερα είναι χωράφι, το οποίο ο ιδιοκτήτης νοικιάζει σε αγρότες από τη Χάλάστρα ή τα Μάλγαρα και αυτοί βάζουν ρύζια. Παίρνει τα νοίκια, όσα και να είναι. Έρχεται η Εφορία και του ζητάει το μισά. Θα το κρατήσει; Φυσικά και όχι, συνέταιρο στο κεφάλι του θα βάλει;; Το πουλάει λοιπόν – αφού οι καιροί είναι δύσκολοι, το χρήμα δεν υπάρχει και αυτός χρειάζεται χρήμα – σε μια εταιρία που το κρατά χέρσο για 1-2 χρόνια.
Στο μεταξύ “έρχεται” και μια απόφαση που εντάσσει αυτό το χωράφι στο σχέδιο. Το χωράφι γίνεται αμέσως-αμέσως οικοπεδάρα, πάνω στην εθνική οδό, επί του οποίου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Και η αξία του μέσα σε 2 χρόνια δεκαπλασιάζεται (το λιγότερο!).
Ο πρώτος ιδιοκτήτης έχει χάσει πολλαααααά λεφτά ενώ ο αγοραστής μέσα σε 2 χρονάκια έχει δεκαπλασιάσει το κεφάλαιό του χωρίς να κουνήσει ούτε το μικρό του δαχτυλάκι.
Έτσι γίνονται οι σωστές δουλειές!