Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ερώτηση βουλευτή για τη χρήση του "Ήλιου της Βεργίνας"

Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση, σχετικά με τη χρήση του “Ήλιου της Βεργίνας” ως εμβλήματος από εταιρεία ταξί των Σκοπίων κατέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών ο βουλευτής της β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης (ΝΔ) Σάββας Αναστασιάδης.
Σε μια εποχή στην οποία η εικόνα είναι το παν, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης ανακινεί ένα θέμα το οποίο κάποιοι μπορεί να χλευάσουν (γιατί ασχολούμαστε, ας πούμε με τα σκοπιανά ταξί και όχι με το ίδιο το κράτος των Σκοπίων, όταν κάνει χρήση συμβόλων – έστω και παραποιημένων). Αλλά από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε.
Και φυσικά αναμένεται η απάντηση του υπουργείου μας.
Ο βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα:
«Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ήλιος της Βεργίνας χρησιμοποιείται ως έμβλημα από εταιρεία ΤΑΞΙ στα Σκόπια με την επωνυμία «Sonce» (Ήλιος). Η εν λόγω εταιρεία είναι δημοφιλής στο γειτονικό κρατίδιο και μεταφέρει τουρίστες από και προς το αεροδρόμιο της πόλης.
Επειδή, η πρακτική αυτή…
παραβιάζει την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία απαγορεύει τη χρήση των αρχαίων Μακεδονικών συμβόλων και συγκεκριμένα του Ήλιου της Βεργίνας ως εθνικών, από τη γείτονα χώρα.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες και διαβήματα είναι διατεθειμένος να προβεί για την αποκατάσταση της διεθνούς τάξης και της ιστορικής αλήθειας;»