Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες: οδεύουμε προς τη δημιουργία τους!!

ΘΥΜΑΣΤΕ που τα λέγαμε;;
Τώρα δείτε και τι απάντηση πήραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποτε γράφαμε για την πιθανότητα δημιουργίας των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη χώρα μας. Οικονομικών Ζωνών που θα κάνουν την περιοχή που θα δημιουργηθούν “Σαγκάη” και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν σε αυτές “κινέζους”. Στο μόνο στο οποίο πιθανόν να διαφέρουν με τους πραγματικούς Κινέζους ίσως να είναι στο ότι δεν θα κοιμούνται σε κοιτώνες (όπως γίνεται στα εργοστάσια στις αντίστοιχες ζώνες της Κίνας). Αυτό δεν έχει πολύ καιρό, ούτε 2 χρόνια.
Και ξαφνικά μας ήρθαν οι Γερμανοί το καλοκαιράκι (δια του Υπουργού τους των Οικονομικών Στέφαν Κάπφερ) και μας είπαν τι; “Κάντε τέτοιες ζώνες”.
Κάποιοι βουλευτές το έψαξαν το θέμα από τότε μέχρι σήμερα και ζήτησαν στοιχεία.
Τι απάντηση πήραν από τα υπουργεία; Την εξής καταπληκτική: “…Έχουμε προβεί σε νομοτεχνική προεργασία της πρότασης περί ίδρυσης ΕΟΖ […] ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης περί δημιουργίας ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης ειδικότερα, στην οικεία περιφέρεια
Διαβάστε και τι αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με το θέμα ασχολήθηκαν οι βουλευτές Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Παναγιώτης Λαφαζάνης:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ) ΣΤΗ ΧΩΡΑ !
Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών επενδύσεων, σε απάντησή της σε ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Παναγιώτη Λαφαζάνη, ξεκαθαρίζει ότι έχουν ξεκινήσει οι επεξεργασίες για το σχέδιο δημιουργίας ΕΟΖ!

Μετά από τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Στέφαν Κάπφερ σχετικά με την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα (25/8/2011), καθώς και την απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ κ. Όλι Ρεν σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου και Β’ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση με ταυτόχρονη Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων τον Δεκέμβριο του 2011 προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Αποκαλυπτική είναι η απάντηση που έστειλε σήμερα η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων«…Έχουμε προβεί σε νομοτεχνική προεργασία της πρότασης περί ίδρυσης ΕΟΖ […] ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης περί δημιουργίας ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας–Θράκης ειδικότερα, στην οικεία περιφέρεια».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγ.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Π. Λαφαζάνης, επισημαίνουν σε κοινή δήλωση τους ότι «αυτού του είδους τα αναπτυξιακά σχέδια που χαρακτηρίζονται από μεγάλης κλίμακας φοροαπαλλαγές, συμπίεση των μισθών και σειρά άλλων προνομίων προς το κεφάλαιο, λειτουργούν μόνο προς όφελος ντόπιων και ξένων μεγαλοεπενδυτών και προσιδιάζουν σε χώρες προτεκτοράτα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν και οι διεθνείς μελέτες ακόμα και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου έχουν επιβληθεί οι ΕΟΖ (Ινδία, Κίνα κ.α) έχουν επικρατήσει τρομακτικές εργασιακές συνθήκες γαλέρας.»