Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σήμερα η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Ειδικό Τέλος

Σήμερα θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση του Ειδικού Τέλους και της είσπραξής του μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών (της 10ης Οκτωβρίου 2011)  η οποία επιβάλει το Ειδικό Τέλος.
Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι…

ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (ΔΣΑ κ.λπ.) κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους.
Πάντως στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών.
Ίδωμεν.