Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Νορβηγία: τι στοιχίζει σήμερα περισσότερο κι από το χρυσάφι;;

Αν υπάρχει σήμερα ένα προϊόν το οποίο στοιχίζει στη Νορβηγική αγορά περισσότερο ακόμη και από το χρυσό, αυτό είναι το …

βούτυρο!
Λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής γάλακτος κατά τη θερινή περίοδο (αλλά και των υψηλών δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα – που καθιστούν απαγορευτικές τις εισαγωγές), η χώρα αυτή της Σκανδιναβίας στην οποία το βούτυρο παίζει βασικό ρόλο στη διατροφή (κάνουν τα πάντα χρησιμοποιώντας βούτυρο, ειδικά δε τα παραδοσιακά τους πιάτα), έχει ξεμείνει από βούτυρο!
Και επειδή η ζήτηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγο των ημερών δε λείπουν και τα φαινόμενα “μαύρης αγοράς”: ένας κύβος βουτύρου βάρους 250 γραμμαρίων μπορεί να κοστίσει ακόμη και 10 ευρώ (δηλαδή μιλάμε για 40 ευρώ το κιλό!!!).
Φυσικά, δεν λείπουν και επεισόδια όπως αυτό της προηγούμενης Παρασκευής, όταν συνελήφθη στα σύνορα ένας Ρώσος ο οποίος κουβαλούσε στο αυτοκίνητό του 90 κιλά βουτύρου το οποίο σκόπευε να πουλήσει την αγορά των “απρόσεκτων” Νορβηγών, οι οποίο δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν αποθέματα, ειδικά δε λόγω των ημερών.
Πάντως το θέμα αναμένεται να λυθεί εντός της εβδομάδας, αφού η κυβέρνηση της χώρας σκέφτεται να μειώσει τους δασμούς και να εισάγει γάλα και βούτυρο από τις γειτονικές Δανία και Σουηδία.