Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Βατοπέδι: πάλι αρχίζουμε και χάνουμε το μέτρο

Για μια ακόμη φορά αρχίζουμε και χάνουμε το μέτρο. 
Ξεκίνησαν οι γνωστοί που έχουν επενδύσει πολλά στη θρησκεία (όπως ας πούμε εκλογική δύναμη ή οικονομικά συμφέροντα) να μιλάνε και να λένε διάφορα επί τη ευκαιρία της ιστορίας που έχει ξεκινήσει με τον Ευφραίμ, τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.
Άρχισαν λοιπόν να λένε πως “βάλλεται η Ορθοδοξία”, “πλήττεται το Άγιον Όρος” και άλλα τέτοια. Και τα λένε αυτά γιατί κοντά στον Ευφραίμ και στους υπόλοιπους είχαν συμφέρον.
Χάνουμε το μέτρο λοιπόν: η Μονή Βατοπεδίου ούτε ήταν, ούτε είναι η Ορθοδοξία. Ούτε ήταν, ούτε είναι η “προσωποποίηση” του Αγίου Όρους. Η μονή αλλά και ο εκάστοτε ηγούμενός της.
Αναμφίβολα…

…η θέση που έχει μεταξύ των Μονών είναι εξέχουσα. Αναμφίβολα η ιστορία της (που είναι εκατοντάδων ετών) είναι μεγάλη. Αναμφίβολα η συνεισφορά της στη διάσωση παραδόσεων και ντοκουμέντων που σχετίζονται με την Ορθοδοξία, το Βυζάντιο και την τουρκοκρατούμενη μεσαιωνική Ελλάδα είναι τεράστια.
Όμως δεν μπορούμε να συγχέουμε πράγματα και καταστάσεις, δεν πρέπει να ταυτίζουμε πράγματα και γεγονότα με άλλα που είναι αλλότρια και ξένα προς την παράδοση και την ιστορία.
Για παράδειγμα, δεν γνωρίζω κανέναν μοναχό (από αυτούς με τα σκισμένα ρούχα, από αυτούς που καλλιεργούν ένα αμπέλι σε κάποια σκήτη και έχουν και έναν λαχανόκηπο ίσα για να επιβιώνουν) να έχει κάνει συμφωνίες real estate. Ούτε γνωρίζουμε άλλη περίπτωση μοναχών που σχεδίαζαν να χτίσουν θεματικό πάρκο ala Disneyland, το οποίο θα ήταν πλήρης μικρογραφία του Όρους (όπως έγραφαν το 2008/2009 οι εφημερίδες)!!
Το έργο και η ιστορία ενός θεσμού (όπως είναι η Μονή Βατοπεδίου) δεν επιδέχονται προσωποποίηση.
Σε δύο από τα πολλά που ακούγονται θα πρέπει να συμφωνήσουμε: στο ότι αν υπάρχει κάτι το μεμπτό πάλι θα βγούν λάδι όσοι καλύπτονται από την ασυλία αλλά και στο ότι δεν γνωρίζουμε γιατί επελέγη η συγκεκριμένη χρονική στιγμή (αφού τα σενάρια που ακούγονται και γράφονται είναι πολλά, από το γεγονός ότι ο λαός θα έπρεπε να ασχοληθεί και με κάτι διαφορετικό από την οικονομία, μέχρι το ότι κάποιοι είχαν πληροφορίες ότι ο ηγούμενος ήταν έτοιμος να αναχωρήσει με εισητήριο one-way).