Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Όταν η Ελλάδα ξεχνάει την ΕΛΛΑΔΑ!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Γαύδος   07 /11 /2011

Αρ. πρωτ.    590
ΔΗΜΟΣ ΓΑΥΔΟΥ                               
Γραφείο : Δημάρχου
Πληροφορίες : Λαμπάκης Ευστράτιος
Ταχ. Δ/νση : Γαύδος
Ταχ. Κώδικας : 73001
Τηλέφωνα : 2823041101
Fax : 2823041101
email : dimarxio@gmail.com
Κοινοποίηση:
Υφιπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινήδη
Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας κ. Ν. Λίτινα
Θέμα: « Επιδότηση άγονων γραμμών»
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Ύστερα από την συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του Γενικού γραμματέα του υπουργείου σας κ. Ν. Λίτινα τον περασμένο μήνα και συζητήσαμε το θέμα των άγονων γραμμών του νησιού μας, μας διαβεβαίωσε παρουσία του Αντιπλοιάρχου Λ.Σ κ. Μάμμη Βασ., ότι οι δυο υπάρχουσες συμβάσεις θα πάρουν παράταση όπως αναγράφεται στις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 27 του νόμου 3511/2006. Και ξαφνικά χωρίς ενημέρωση από το υπουργείο σας, στο τελευταίο ταξίδι του Νεπτούν, σκάφος της ΑΝΕΝΔΥΚ, το πλήρωμα μας ευχήθηκε καλό χειμώνα και καλή τύχη.

Και ενημερωθήκαμε από άτυπη πληροφόρηση ότι δεν δόθηκε παράταση στην σημαντικότερη σύμβαση του νησιού που είχε δρομολογημένο το Νεπτούν. Αντί αυτού όμως  δόθηκε παράταση στην σύμβαση των Σφακίων στην κοινοπραξία της ΑΝΕΝΔΥΚ με την Ναυτοτεχνική με τα σκάφη Δασκαλογιάννη και Γαύδος Σταρ, σύμβαση που δεν έχει εκτελέσει ακόμα ούτε ένα δρομολόγιο, και που το Δασκαλογιάννης είναι δεμένο στο λιμάνι της Σούδας και το Γαύδος Στάρ σε κάποιο σημείο της χώρας εκτός της περιοχής του Νότιου Κρητικού.
ΤΡΑΓΙΚΟ είναι ότι όλο αυτό έγινε χωρίς για άλλη μια φορά να ενημερωθούμε από τις υπηρεσίες σας, για κάτι που αφορά άμεσα την καθημερινότητά και την επιβίωσή μας. Έτσι βρήκαμε αναρτημένη την 3328,1/01/11 31 Οκτ, 2011 απόφαση Υπουργού περί «Παράταση Ισχύος Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας Δρομολογιακής Περιόδου 2010-2011» και εξακριβώσαμε το απίστευτο και παράδοξο. Ερωτούμε δεν είναι υποχρεωμένες οι υπηρεσίες του υπουργείου σας να ενημερώσουν το Δήμο και να ρωτηθούμε ποια γραμμή επιθυμούμε να παραταθεί εάν η απόφαση ήταν να χορηγηθεί μία άγονη γραμμή?  Ενημερώνετε τους Βουλευτές του Νομού μας και μιλάτε για φημολογία ο αποκλεισμός της Γαύδου, και ότι στα χαρτιά σας το θέμα έχει λυθεί. Η λύση όμως που είναι στα δικά σας χαρτιά δεν οδήγησε κανένα καράβι στο νησί μας. Αλλά ακόμα και αν έρθει καράβι από τα Σφακιά θα πρέπει να σας ενημερώσω για τις συνέπειες της διακοπής της σύμβασης από την Παλαιόχωρα, και να σας μεταφέρω τα ερωτήματα απλών ανθρώπων για θέματα καθημερινά που στην ζωή της πόλης είναι θέματα ανύπαρκτα ή τόσο απλά.
  • Ταχυδρομείο. Όπως γνωρίζεται στην Γαύδο δεν υπάρχουν Τράπεζες ούτε άλλο σύστημα ανάληψης μετρητών και όλη η διακίνηση χρημάτων στο νησί όπως οι μισθοδοσίες, συντάξεις, αγοραπωλησίες, αγορά προμηθειών κλπ γίνονται με ταχυδρομικές επιταγές και εμβάσματα. Δυνατότητα που δίνεται μόνο από την Παλαιόχωρα που βρίσκεται ΕΛΤΑ και δεν δίνεται από την γραμμή των Σφακίων αφού δεν υπάρχει ούτε υποκατάστημα τράπεζας ούτε ΕΛΤΑ.
  • Προμήθεια φαρμάκων. Όπως γνωρίζεται το αγροτικό Ιατρείο του νησιού ανήκει στο Κέντρο Υγείας Καντάνου, και οι προμήθειες του Ιατρείου γίνεται από την Παλαίχωρα που απέχει μόλις 14χμ. Επίσης πρέπει να γνωρίζεται ότι στο νησί υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που η ζωή τους είναι άμεσα εξαρτώμενη από την τακτική λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Φάρμακα που προμηθεύονται από τα Φαρμακεία της Παλαιόχωρας. Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι στη Χώρα Σφακίων δεν υπάρχει Φαρμακείο.
  • Έλλειψη καυσίμων στο νησί. Τα λιγοστά αυτοκίνητα ακινητοποιημένα ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα για άλλη μια φορά είναι το νερό αφού τα αντλιοστάσια των γεωτρήσεων είναι πετρελαιοκίνητα.
  • Νερό. Σας αναφέρουμε ότι το νερό των γεωτρήσεων της Γαύδου δεν είναι πόσιμο. Οπότε το εμφιαλωμένο νερό είναι από τις πιο σημαντικές προμήθειες του νησιού.
  • Έλλειψη ζωοτροφών και προμηθειών. Ο αιφνιδιασμός των αποφάσεών σας δεν μας έδωσε το περιθώριο να εφοδιαστούμε και να προετοιμαστούμε για περίοδο απομόνωσης και εξορίας που μας καθιστά ο χειρισμός σας και οι αποφάσεις σας.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
  • Πως θα πληρώσω το λογαριασμό του τηλεφώνου. Θα μου το κόψουν.
  • Τα φάρμακά μου τελειώνουν. Ποιος θα μου τα φέρει από το φαρμακείο?
  • Έχω το δάνειο στην Τράπεζα που πρέπει να στείλω την Δόση. Πως θα το κάνω?
  • Έχω αγοράσει τους σπόρους για τα χωράφια να σπείρω και κάθονται στην Παλαιόχωρα. Πως θα τους φέρω από Σφακιά που μου λένε? Ποιος θα φορτώσει τόσους τόνους και ποιος θα τα πληρώσει αυτά?
  • Καθηγητές: Μας έφεραν να δουλέψουμε εδώ και τα δέματα με τον απαραίτητο ρουχισμό για την διαβίωσή μας εδώ είναι στο Ταχυδρομείο της Παλαιόχωρας και κάποια στο ΚΤΕΛ της Παλαιόχωρας. Ο μισθός μας πως θα έρθει εδώ? Με τρόφιμα τι κάνουμε? Είμαστε εκπαιδευτικοί ή εξόριστοι?
Είναι μόνο λίγες από την βροχή ερωτήσεων που δεχόμαστε από τους κατοίκους του νησιού, και είναι και οι πιο απλές. Σας τις αποστέλλουμε και σας παρακαλούμε να δώσετε εγγράφως λύση στις απορίες των πολιτών μας που εμείς είναι αδύνατο να δώσουμε αφού είναι απορίες που δημιούργησαν οι αποφάσεις σας.
Επίσης ζητάμε έγγραφη απάντηση από το υπουργείο σας, και το συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τον λόγο που δεν δόθηκε παράταση στην σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας δρομολογίου Παλαιόχωρα – Γαύδος.
Αίτημα όλων των κατοίκων του νησιού είναι να δοθεί άμεσα παράταση στην σύμβαση της άγονης γραμμής Παλαιόχωρα – Γαύδος.
Αποκοπή από την Παλαιόχωρα σημαίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Αίτημα των κατοίκων του νησιού αλλά και των φίλων και επισκεπτών της Γαύδου είναι το νησί επιτέλους να αποκτήσει μια συγκοινωνία μόνιμη, τακτική με πλοία αξιόπλοα και ασφαλή.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ο Δήμαρχος Γαύδος
Λαμπάκης Ευστράτιος
ακολουθούν κοινοποιήσεις