Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ταραχές αν καταρρεύσει το ευρώ προβλέπει το βρετανικό ΥΠΕΞ

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Οδηγίες προς τις βρετανικές πρεσβείες των χωρών – μελών της ευρωζώνης να καταρτίσουν σχέδια δράσης στην περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, έχει δώσει το Foreign Office σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph.
O συντάκτης του δημοσιεύματος (Τζέϊμς Κέρκαπ) υποστηρίζει ότι η κατάσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας έχει επιτείνει τους φόβους καθώς η μεν ιταλική κυβέρνηση πασχίζει να δανειστεί η δε ισπανική δείχνει να αναζητεί διεθνές σωσίβιο, αφού “η κάποτε σχεδόν εξωπραγματική πιθανότητα διάσπασης της ευρωζώνης, μοιάζει τώρα ολοένα και πιο αληθοφανής”.
Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι οι βρετανοί διπλωμάτες έχουν ειδοποιηθεί…

να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες βρετανούς υπηκόους για τις συνέπειες μιας χρηματοοικονομικής κατάρρευσης, η οποία θα τους στερούσε την πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ή ακόμη και τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών.
«Είναι προς το συμφέρον μας που εξακολουθούν (σσ: οι Ευρωπαίοι) να παίζουν διότι αυτό μας δίνει περισσότερο χρόνο να προετοιμαστούμε» δηλώνει, ανωνύμως, υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης στην συντηρητική -και παραδοσιακά ευρωφοβική- Telegraph.
Επικαλείται επίσης ως ενδεικτικό του μεγέθους της ανησυχίας που έχει καταλάβει τη βρετανική κυβέρνηση το γεγονός ότι υψηλόβαθμος υπουργός της αναφέρει ότι η Βρετανία κάνει πλέον τον προγραμματισμό της στη βάση ότι η “κατάρρευση του ευρώ είναι πλέον θέμα χρόνου”.
Πρόσφατες οδηγίες, προσθέτει η εφημερίδα, από το υπουργείο Εξωτερικών προς πρεσβείες και προξενεία, ζητούν την υποβολή Σχεδίων Διαχείρισης Κρίσης για ακραία σενάρια συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αναταραχής και των βίαιων επεισοδίων.
“Η Ελλλάδα έχει δοκιμάσει αρκετά ξεσπάσματα κοινωνικής αναταραχής καθώς η κυβέρνησή της παλεύει με το τεράστιο χρέος. Οι βρετανοί αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι η πιθανότητα παρόμοιων σκηνών μπορεί να αποκλειστεί και σε άλλα κράτη, εάν το ευρώ καταρρεύσει”, καταλήγει το κινδυνολογικό δημοσίευμα.
από το “Εθνος”