Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η νόσος των καπνιστών

Βήχας και δυσκολίες στην αναπνοή πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν καθώς δείχνουν ότι η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί

Γνωστή και ως “νόσος των καπνιστών”, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι στενά συνδεδεμένη με το τσιγάρο. “Είναι πολύ σπάνιο να νοσήσει ένας μη καπνιστής“, σχολιάζουν οι επιστήμονες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική “έκρηξη” που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.
Η χώρα μας κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στην καπνιστική συνήθεια. Αυτό έχει ως συνέπεια ο αριθμός των πασχόντων από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να φτάνει τις 600.000, με τους άνδρες καπνιστές να πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια δεν επιτρέπει ολιγωρία. Προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στους πνεύμονες. Με αυτό το δεδομένο, όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωσή της τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής θα έχει ο ασθενής.
Στα πρώτα στάδια τα συμπτώματα είναι παραγωγικός βήχας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, με παράλληλη εκτράχυνση της αναπνοής. Βήχας, δύσπνοια και “κοντή” αναπνοή πρέπει να μας ευαισθητοποιούν, καθώς δείχνουν ότι η νόσος έχει ήδη εκδηλωθεί.
Η έγκαιρη διάγνωση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι διαθέσιμες θεραπείες δεν την εκριζώνουν, αλλά αναχαιτίζουν την εξέλιξή της.
πηγή: “Εθνος-υγεία”
Επειδή μυαλό – ως καπνιστές – δεν λέμε να βάλουμε…
(ούτε το μωβάκι είναι τυχαίο!)