Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Λες και γράφτηκε χθες

Η Ελλάδα ήταν επόμενο να ΄ρχεται πρώτη και στις φτωχέψεις, φτάνοντας τις 4 μέσα σε 110 χρόνια. Μια το 1827, δεύτερη το 1843, τρίτη το 1893 και τέταρτη το 1932. Στις δικές μας χρεοκοπίες υπάρχει και μια μεγάλη διαφορά όταν τις συγκρίνεις με τις χρεοκοπίες των άλλων χωρών. Αντί δηλαδή να ωφεληθούμε απ’ αυτές, όπως έγινε αλλού, αντίθετα υποχρεωθήκαμε να πληρώσουμε με τόκους και επιτόκια τα καθυστερούμενα τοκοχρεολύσια. Και κοντά σ’ αυτά, οι δανειστές μας επιβάλανε ένα σωρό ξεφτιλισμούς κι εκβιασμούς σε βάρος της ανεξαρτησίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας“.
Τα παραπάνω τα διάβασα τις προηγούμενες ημέρες σε…

….ένα βιβλίο που μας έρχεται από το μακρινό 1943!! Το βιβλίο είχε γράψει όσο βρισκόνταν κρατούμενος στην Ακροναυπλία ο γνωστός (εκτελεσθείς τον Μάρτιο του 1952) κομμουνιστής Ν. Μπελογιάννης. Έχει τον τίτλο “Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα”, και ορισμένα σημεία του είναι λες και γράφτηκαν τους τελευταίους μήνες από κάποιον που βλέπει τι συμβαίνει στην Ελλάδα στις μέρες μας.
“Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα” είχε γράψει κάποτε ο ομοιδεάτης του συγγραφέα, Κάρλ Μάρξ. Το κακό με την περίπτωσή μας ως χώρα είναι ότι πάντα η ίδια ιστορία μοιάζει σαν την πρώτη φορά, πάντα είναι μια τραγωδία για τους απλούς πολίτες…