Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κρίση του ’29: σαν σήμερα, τόσο μακριά – τόσο κοντά

Σαν σήμερα πριν από 82 χρόνια ήταν ημέρα Τρίτη. Τρίτη 29 Οκτωβρίου 1929. Η λεγόμενη και “μαύρη Τρίτη”, η ημέρα που η αμερικανική οικονομία και κοινωνία βυθίστηκε σε μια ύφεση και κρίση άνευ ιστορικού προηγουμένου – γνωστότερη και ως The Great Depression.
Μια παρόμοια κρίση – αν και στην ουσία είναι κατά πολύ χειρότερη – ζούμε και στις μέρες μας. Η Ελλάδα (μαζί με την Ευρώπη) είναι στη δίνη μιας κρίσης που στο τέλος της θα οδηγήσει στην εξαθλίωση του απλού λαού και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακατανομής του πλούτου και μεταφορά του στα χέρια ολίγων (που παντού “παίζει” και ειδικά στη χώρα μας έγινε ιδιαίτερα εμφανής με το Χρηματιστήριο, πριν από 10-11 χρόνια).
Δυστυχώς όμως μυαλό δεν βάζουμε:

ενώ έχουμε το ιστορικό γεγονός του ’29, ενώ έχουμε τη γνώση για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην πλήρη ανάταξη της οικονομίας, δεν το κάνουμε γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να χρησιμοποιηθούν τα πολιτικά (κυρίως) και οικονομικά (δευτερευόντως) εργαλεία που υφίστανται. Δεν είναι ανάγκη να εφευρεθούν άλλα, νέα εργαλεία. Οι αποφάσεις για την οικονομία είναι πρώτα πολιτικής και μετά τεχνικής φύσης. Γιατί η οικονομική κρίση φέρνει και την κοινωνική κρίση, φέρνει και την αναταραχή.
Πρώτα λοιπόν απαιτείται η βούληση, η οποία είναι εμφανές πως εδώ και χρόνια δεν υπάρχει σε κανένα από τα σημερινά βολεμένα πολιτικά κόμματα.