Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δεν βλέπουμε πλέον μακριά (κυριολεκτικά)

Μια έρευνα που έκαναν δυο ερευνητές του Καίμπριτζ είναι αποκαλυπτική: στις ανεπτυγμένες χώρες οι κάτοικοι υποφέρουν ολοένα και περισσότερο από προβλήματα στην όραση, από τα οποία γενικότερα υποφέρουν περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι διεθνώς.
Όμως το φταίξιμο δεν το έχουν ούτε οι υπολογιστές ούτε οι τηλεοπτικοί δέκτες. Φταίει το γεγονός ότι…

σταδιακά περνάμε όλη μας τη ζωή σε χώρους που δεν είναι «ανοιχτοί». Βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους οι οποίοι είναι περιορισμένοι, οπότε τα μάτια μας συμπεριφέρονται διαφορετικά από ότι πριν από 50 ή 100 χρόνια.
Δεν γνωρίζουμε πλέον πώς να κοιτάμε μακριά, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα μάτια των ανθρώπων στις αναπτυγμένες χώρες έχουν χάσει την ικανότητα να κοιτούν μακριά, να εστιάζουν σε αποστάσεις που είναι μεγάλες. Εξαιτίας αυτού οι άνθρωποι στις βιομηχανικές χώρες (οι οποίοι ζουν συνήθως σε μικρές ή μεγάλες πόλεις – οπότε ο λεγόμενος “ορίζοντας” είναι περιορισμένος) εμφανίζουν διάφορες παθήσεις, με συχνότερη τη μυωπία, την πρεσβυωπία ή άλλες.
Στις ΗΠΑ τα προβλήματα στην όραση έχουν αυξηθεί: από το 25% το 1974 το ποσοστό όσων έχουν κάποιο πρόβλημα όπως για παράδειγμα η μυωπία αυξήθηκε στο 42% το έτος 2004.
Άλλο παράδειγμα είναι η Σιγκαπούρη, στην οποία μόλις το 20% του συνολικού πληθυσμού δεν έχει μυωπία ή άλλη πάθηση στα μάτια!!