Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σκέψεις της ΕΕ για επιστροφή των ελέγχων στα σύνορα

Καταρρέει και ο μύθος της ελεύθερης διακίνησης ανθρώπων και αγαθών
Ένας ακόμη καλοφτιαγμένος μύθος, αυτός της “ελεύθερης διακίνησης αγαθών και ανθρώπων” οδεύει προς την κατάρρευσή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα κράτη-μέλη προς το παρόν αποφάσιζουν μονομερώς να κλείσουν τα σύνορά τους και να καταργήσουν τη συνθήκη Σένγκεν, όταν αυτή δεν τα εξυπηρετεί (είχαμε κάνει κάποιες αναρτήσεις σχετικά με μονομερείς αποφάσεις κρατών, που για διάφορους λόγους έκλειναν για μικρά χρονικά διαστήματα τα σύνορά τους, δείτε π.χ. ΕΔΩ ή ΕΔΩ). Επικαλούνταν κυρίως λόγους τάξης και ασφάλειας.
Πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέποντας πως το πράγμα τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει τη δυνατότητα επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Συνθήκης Σένγκεν – σε ευρωπαϊκό και όχι σε διακυβερνητικό όπως συμβαίνει σήμερα επίπεδο – σε περίπτωση σοβαρής απειλής κατά της δημόσιας τάξης ή της εσωτερικής ασφάλειας.
Με δυο λόγια, τα σύνορα θα μπορούν να κλείνουν με κοινή απόφαση και όχι με απόφαση κάποιας μεμονωμένης χώρας.
Τι σημαίνει αυτό;

1) τα κράτη, αφού εκχώρησαν το δικαίωμα για ελέγχους, εκχωρούν επίσης και το δικαίωμα που τους είχε απομείνει για να κλείνουν τα σύνορά τους με μονομερείς αποφάσεις, αν το έκριναν σκόπιμο,
2) η Επιτροπή θα προτείνει (μετά από εισήγηση εμπειρογνωμόνων) να κλείνουν κάποια επιλεγμένα συνοριακά περάσματα και μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες.
Στην ουσία τα σύνορα αρχικά θα μπορούν να κλείνουν για περίοδο 30 ημερών, αν δεν γίνει τίποτε θα μπορούν να βοηθούν υπηρεσίες όπως η Frontex ή άλλες και αν διαπιστωθούν πάλι ανεπάρκειες τότε μπορεί να ληφθεί απόφαση που θα επιτρέπει την προσωρινή επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
Όσο για τα …υπόλοιπα, είναι φανερό πως θα δημιουργηθούν κάποιες “παρέες” κρατών και κάποια άλλα κράτη (τα πιο αδύναμα οικονομικά) θα αποκτήσουν το status του “παρία” και πιθανόν τα σύνορά τους να είναι κλειστά τους περισσότερους μήνες του έτους, ώστε να προστατευθούν οι πλούσιοι γείτονες…