Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Καλπάζει η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα

Σε ποσοστά που ξεκινούν από 25% και κατά τόπους ξεπερνούν και το 35% υπολογίζουν την πραγματική ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα τα προεδρεία των Εργατικών Κέντρων των νομών της Μακεδονίας και της Θράκης, που ετοιμάζονται να δώσουν ένα δυναμικό παρών το άλλο Σάββατο στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη ΔΕΘ. Σε σύσκεψη που είχαν χθες στη Θεσσαλονίκη, παρουσίασαν τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί ανά περιοχή, ενώ επισήμαναν πως ακόμα και όσοι διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους βρίσκονται αντιμέτωποι με ελαστικές μορφές απασχόλησης αλλά και με τη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία.
“Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι άνεργος και η τάση είναι τόσο….

ραγδαία αυξανόμενη, που, αν συνεχιστεί αυτή η υφεσιακή πολιτική, μπορεί να φτάσουμε στο μισό μισό. Οι μισοί να εργάζονται και οι άλλοι μισοί να κάθονται”, είπε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Β. Μουτάφης, κι εξέφρασε τον φόβο πως ίσως αποδειχτεί συντηρητική ακόμα και η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας για επίσημη ανεργία 18% – 20% στο τέλος του 2011.
Στο 27% προσδιόρισε την ανεργία στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Ε.Κ. Π. Τσαραμπουλίδης και εκτίμησε πως θα φτάσει στο 30% στο τέλος του χρόνου, προβλέποντας μεγάλα “κανόνια” τους επόμενους μήνες.
Στις Σέρρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Κ. Α. Απιδόπουλο κλείνει ένα κατάστημα κάθε μέρα, ενώ ο ομόλογός του της Φλώρινας, Στ. Μπίρος, ανέφερε πως οι Φλωρινιώτες έχουν χάσει το 60% της αγοραστικής τους δύναμης, επικαλούμενος στοιχεία του Επιμελητηρίου της πόλης. Στη Νάουσα, η ανεργία τους χειμερινούς μήνες αγγίζει το 50%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εκεί Ε.Κ. Α. Τσίτση. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η εκ περιτροπής εργασία καλπάζει, ενώ ορισμένοι εργοδότες εκμεταλλεύονται αυτή τη δυνατότητα για να αντικαταστήσουν εργαζομένους με άλλους, φθηνότερους. “Συγκεκριμένος εργοδότης τιμώρησε τρεις εργαζόμενους βάζοντάς τους να δουλεύουν ένα ημερομίσθιο τον μήνα. Στη θέση τους προσέλαβε άλλους τρεις με μπλοκάκια. Τελικά ήρθε σε συμφωνία με τους πρώτους και τους απέλυσε χωρίς αποζημίωση”, είπε ο πρόεδρος του Ε.Κ. Εβρου, Απ. Γκιγκούδης.
ethnos.gr