Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Επιστροφή στο 1878-1909 σήμερα για την Πλατεία Καλαυθμώνος

Επιστροφή στο παρελθόν αποτελεί η μέρα που διανύουμε.
Με άλλη αιτία αλλά με το ίδιο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Πριν από πολλά πολλά χρόνια, περί το 1878 συγκεκριμένα η πλατεία αυτή έλαβε το όνομά της για πολύ συγκεκριμένο λόγο: στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι…

δεν ήταν μόνιμοι όπως σήμερα. Οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως τους έλεγαν, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν. Δεδομένου ότι τέτοιες απολύσεις, συνέβαιναν τακτικά σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως, οι σκηνές αυτές ήταν αρκετά συχνές στην πλατεία.
Σήμερα θα συγκεντρωθούν εκεί – διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμένες αλλαγές στα εργασιακά, για τις εργασιακές εφεδρείες και για όλα τα υπόλοιπα που σκοπεύει να κάνει η Κυβέρνηση στα πλαίσια του Μνημονίου και των άλλων συμφωνιών που έχουν γίνει με την τρόϊκα – οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα και αυτοί που εργάζονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ).
*Ανάδοχος της ονομασίας ήταν πάντως ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δημ. Γρ.Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878.
η ιστορία της πλατείας από το www.istorikathemata.com