Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Βαθαίνει το ρήγμα

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις των Τούρκων με τους Ισραηλινούς, μέρα με τη μέρα.

Ήδη από σήμερα το πρωί ο Ερντογάν ανακοίνωσε την πλήρη αναστολή των εμπορικών, στρατιωτικών, αμυντικών και βιομηχανικών σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ είπε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μέτρα.
Αφορμή για όλα αυτά η άρνηση του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο 9 Τούρκων πολιτών στις 31 Μαΐου του 2010, σε επιχείρηση κατά πλοίων που πήγαιναν στη Γάζα.
Όμως τα εμφανή “μέτωπα” στην ουσία είναι δυο:

το πρώτο είναι η Γάζα (η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να το παίξει προστάτης των Παλαιστινίων και γενικότερα μεγαλοπαράγοντας της περιοχής μας) και το δεύτερο το αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου, που βρέθηκαν στην υπό αμφισβήτηση από τη γείτονα αλλά αναγνωρισμένη από το Ισραήλ κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί στο δεύτερο θέμα δεν κάνει πίσω για την ώρα ούτε η Κύπρος ούτε και το Ισραήλ (που μπήκε συνέταιρος) – εξαγγέλθηκε μάλιστα η έναρξη των ερευνών στο λεγόμενο “Οικόπεδο 12” για την 1η Οκτωβρίου –  και από αυτό οι Τούρκοι χάνουν πολλά.

Για την ώρα πάντως οι Ισραηλινοί κρατούν χαμηλούς τόνους και λένε πως η χώρα τους προσπαθεί να αποφύγει «νέα επιδείνωση των σχέσεών του με την Τουρκία».