Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Φωτιά στην περιοχή έξω από τη Βεργίνα

Φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα (σημ.: χθες) το απόγευμα στην παραποτάμια περιοχή του Αλιάκμονα, κάτω από την Βεργίνα. Η φωτιά ξεκίνησε με βεβαιότητα, από ανθρώπινο χέρι και από τα σκουπίδια που βρίσκονται κατά μήκος του χωματόδρομου εκεί και σε μήκος εκατοντάδων μέτρων. Χρόνια τώρα, δημοσιοποιούμε την κατάσταση που επικρατεί και στην περιοχή αυτή όπου, συχνότατα βάζουν φωτιά άγνωστοι για να καούν τα σκουπίδια που υπάρχουν και όταν ξαναγεμίζει, πάλι από την αρχή. Τώρα, επεκτάθηκε η φωτιά σε έκταση κάποιων δεκάδων στρεμμάτων. Κάηκε χαμηλή παραποτάμια βλάστηση και μεγάλα δένδρα από το παραποτάμιο δάσος. Δυστυχώς, μετά το μερικό κλείσιμο της χωματερής στον Αλιάκμονα, έγινε αυτό που κατ΄ επανάληψη, τονίζαμε. Ότι, όλος ο Νομός θα γίνει ένας σκουπιδότοπος. Να σημειώσουμε ότι, ….

όλα τα σκουπίδια αυτά, είναι μόνον από την Βεργίνα. Κανείς δεν είδε κανέναν, κανείς δεν ήξερε τίποτε. Το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Και αυτή η φωτιά, προστίθεται στις σχεδόν καθημερινές, σε παρακάτω περιοχές του Αλιάκμονα, ιδιαίτερα στην περιοχή του τέως Δήμου Μελίκης. Στην πολύπαθη αυτή περιοχή του Αλιάκμονα, που συνεχίζουν να βάζουν φωτιές, να επεμβαίνει η πυροσβεστική, να οργώνουν στην συνέχεια, να καταπατούν εκτάσεις, να κόβουν δέντρα που ξεράθηκαν από τις φωτιές που έβαλαν, λίγο καιρό πρίν. Και όλα αυτά τώρα. Σήμερα. Καμία υπηρεσία δεν επενέβη παρά η Πυροσβεστική. Οι παραποτάμιες περιοχές στον Αλιάκμονα, είναι ενιαίος πλέον σκουπιδότοπος και από τις δυο όχθες. Μια κατάσταση που υφίσταται πολλά χρόνια και καθόλου δεν άλλαξε. Μάλιστα επιδεινώθηκε. Μια κατάσταση που με μια αυστηρή εμπλοκή της Πυροσβεστικής, θα υποχρέωνε τους Δήμους, να τρέχουν και να μην φτάνουν στις περιοχές τους, πίσω από τους άξεστους και αδιάφορους για όλα, ψηφοφόρους τους.
Είμαστε βέβαιοι ότι κανείς δεν θα κάνει το παραμικρό από αύριο, κανείς δεν θα επιτηρεί τις περιοχές αυτές, θα ξαναμπαίνουν φωτιές, θα τρέχει η Πυροσβεστική και κανείς δεν θα ζητήσει άμεσα, ευθύνες από κάποιον. Με απλά λόγια, χύμα στο κύμα και άφοβα. Κανείς εισαγγελέας δεν θα κινήσει την αυτόφωρη διαδικασία.
Ότι απέμεινε στην πεδινή περιοχή του Νομού μας, είναι η κοίτη του Αλιάκμονα με το παραποτάμιο δάσος. Όλο το υπόλοιπο, είναι καλλιέργειες, φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Μόνο που η διαλυμένη Διοίκηση στο σύνολό της, απλά μισθοδοτείται. Και αυτή η φωτιά, είχε το μερίδιό της στην ζημιά στην άγρια ζωή. Πολλά ζωντανά κάηκαν, είτε στα δέντρα είτε στο έδαφος.
Στον τόπο της φωτιάς, έφτασαν τρείς Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βέροιας. Και λοιπόν; Θα έπρεπε να είναι πρίν τη φωτιά. Το δεν ήξεραν, είναι απαράδεκτο. Όφειλαν να ξέρουν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αντίληψης Διοίκησης και διοικουμένων, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Εκτός κι εάν, ένας, έστω ένας, μη επίορκος, κάνει αυτά για τα οποία ορκίστηκε πρίν αναλάβει κάποιο πόστο.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ