Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χρήσιμες συμβουλές από την Π.Ε. Ημαθίας για τα κουνούπια και τον (με αυξανόμενα κρούσματα ανά τη χώρα) Ιό του Δ. Νείλου

Η Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε Ημαθίας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κουνουπιών  σας ενημερώνει τα παρακάτω:

Όσον αφορά τις ενδοοικιακές και περιοικιακές εστίες οι ιδιώτες ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουν για την εξουδετέρωση ή την μείωση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών (όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε, τις διακοσμητικές  δεξαμενές στις αυλές των σπιτιών , τα άχρηστα πηγάδια και σημεία συγκέντρωσης στάσιμων νερών, το νερό που συγκεντρώνεται σε πεταμένα λάστιχα αυτοκινήτων ή στα θεμέλια νεοαναγειρόμενων οικοδομών, το νερό που παραμένει στις φραγμένες υδρορροές ή στα πεταμένα κονσερβοκούτια .

Γενικά πρέπει να αποφεύγεται….


η συγκέντρωση στάσιμων υδάτων γιατί αποτελούν  εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.

Οι ιδιοκτήτες στάβλων  θα πρέπει να φροντίζουν για την καθαριότητα των ζώων και των εγκαταστάσεων τους .

Λόγω απουσίας αποχετευτικού συστήματος σε πολλές περιοχές είναι συχνό φαινόμενο η ρήψη οικιακών λυμάτων (προερχόμενα από κουζίνες, πλυντήρια, τουαλέτες κλπ) στα αυλάκια όμβριων υδάτων ενέργεια που είναι παράνομη .

Η Υπηρεσία μας θα προβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε αυτοψίες και όπου εντοπισθούν τέτοιες παράνομες συνδέσεις θα εφαρμοστεί με αυστηρότητα ο Νόμος.

Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής :

  • Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα ,φεγγίτες ,αεραγωγοί τζακιού κ.α).
  • Χρήση εντομοκτόνων που περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη) κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ (< φιδάκια>) κ.λ.π.
  • Τα εντομοκτόνα δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Σε όλες τις περιπτώσεις θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος ή της συσκευής.
  • Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως η χρήση εντομοαποθητικών με DEET), σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών.
  • Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών επειδή ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
  • Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών .
  • Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Η υπηρεσία μας είναι στη διάθεση σας για κάθε σχετική πληροφορία

Τηλ. 23313 50110, 23313 50125