Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Υπόμνημα Σιδηρόπουλου στην Χριστοφυλλοπούλου για την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος

Υπόμνημα απέστειλε σήμερα ο εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Ημαθίας Τάσσος Σιδηρόπουλος στην υφυπουργό Ε. Χριστοφυλλοπούλου. 
Το υπόμνημα έχει ως εξής:
Προς: «ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ»   κα: ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑ:«ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΑΤΕΟΣ»
Κυρία Υφυπουργέ,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου για κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος Ημαθίας και την αντίθεση…

της Δημοτικής Αρχής, των φορέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας στη μεταφορά των μαθητών στα Γυμνάσια Τρικάλων και Κορυφής.

Καταρχήν, το Γυμνάσιο Πλατέος αριθμεί σήμερα 150 περίπου μαθητές προερχόμενοι από τις Τοπικές Κοινότητες όχι μόνο του Πλατέος αλλά και του Αράχου, του Λιανοβεργίου και του Παλαιοχωρίου, οικισμοί που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το Πλατύ, οπότε είναι εύκολη και εφικτή η πρόσβαση των μαθητών στο σχολείο ακόμη και με τα πόδια. Με το κλείσιμο, όμως, του σχολείου και τη μεταφορά των 150 μαθητών στα Γυμνάσια της ευρύτερης περιοχής Τρικάλων και Κορυφής, η καθημερινή μετακίνησή τους από και προς τα σχολεία θα πρέπει να γίνεται με μεταφορικά μέσα λόγω της χιλιομετρικής απόστασης, οπότε θα χρειάζονται τουλάχιστον 3 λεωφορεία. Αυτό θα επιβαρύνει σημαντικά το Δήμο Αλεξάνδρειας, ο οποίος στην παρούσα δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία αδυνατεί να ανταπεξέλθει.
Επιπλέον, το Γυμνάσιο Πλατέος διαθέτει όλες τις κατάλληλες υποδομές και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών των μαθητών, με οκτώ αίθουσες διδασκαλίας, δύο εργαστήρια και γυμναστήριο. Κατά το σχολικό έτος 2010-2011 το Γυμνάσιο λειτούργησε με επτά τμήματα, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στέγασης, ενώ για το σχολικό έτος 2011-2012 προβλέπεται να λειτουργήσει με έξι τμήματα, λόγω της μείωσης των μαθητών που ενεγράφησαν.

Το Γενικό Λύκειο Πλατέος, το οποίο συστεγάζεται με το Γυμνάσιο στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα, κατά το σχολικό έτος 2010-2011 λειτούργησε με οκτώ τμήματα, τα οποία θα παραμείνουν στον ίδιο αριθμό και κατά το σχολικό έτος 2011-2012.
Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των Διευθυντών των δύο σχολείων, τόσο το Γυμνάσιο όσο και το Λύκειο δεν αντιμετωπίζουν ως σήμερα, αλλά ούτε και στο μέλλον κανένα πρόβλημα ως προς την επάρκεια αιθουσών για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Ενώ, τα πλησιέστερα Γυμνάσια Τρικάλων και Κορυφής, στα οποία προβλέπεται από το υπουργείο να γίνει η ανακατανομή των μαθητών, με την υφιστάμενη κατάσταση των κτηριακών τους χώρων αδυνατούν να υποδεχτούν 150 μαθητές, παρά μόνο εφόσον γίνουν εκτεταμένες εργασίες (παρεμβάσεις, διαμορφώσεις αιθουσών κλπ). Το κόστος αυτό αντικειμενικά αδυνατεί να το επωμιστεί ο Δήμος Αλεξάνδρειας, καθώς δε διαθέτει τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους.
Συνέπεια αυτού, θα είναι να δημιουργηθούν πολυμελή τμήματα στα σχολεία υποδοχής και να δυσκολεύεται η εκπαιδευτική διαδικασία τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς.
Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθεί υπόψη ότι ο Δήμος Αλεξάνδρειας με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου διατύπωσε την έντονη διαμαρτυρία του για το κλείσιμο την κατάργηση του Γυμνασίου Πλατέος.
Αλλά και οι γονείς, οι μαθητές και οι διδάσκοντες είναι και αυτοί σταθερά ενάντιοι στο κλείσιμο του σχολείου. Με ομόφωνες αποφάσεις δηλώνουν την αντίθεσή τους τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων και οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων των οικισμών Αράχου, Λιανοβεργίου, Παλαιοχωρίου.
Συνεκτιμώντας, λοιπόν, όλους τους παραπάνω κοινωνικούς, οικονομικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, παρακαλώ να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ώστε να παραμείνει ως έχει η χωροταξική κατανομή των μαθητών στην περιοχή της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και να μην καταργηθεί το Γυμνάσιο Πλατέος.

Βέροια, 04-08-2011

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ