Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μπότοξ κατά της ακράτειας

Το «πράσινο φως» για την επιστράτευση του μπότοξ στη μάχη κατά της ακράτειας ασθενών με σοβαρές παθήσεις έδωσε η Ε.Ε. Η ουσία που έχει συνδυαστεί με την αισθητική αποδεικνύεται αποτελεσματικό όπλο για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος που προκαλείται από ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι τραυματισμοί στη σπονδυλική στήλη.

Η ουσία Allergan που εγκρίθηκε σε δεκατέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για χρήση σε περιπτώσεις υπερλειτουργικής κύστης, όπως αποδείχτηκε σε έρευνα πολλών φάσεων που πραγματοποιήθηκε σε 700 ασθενείς, βελτιώνει σημαντικά την κατάστασή τους. Στοχευμένες ενέσεις μπότοξ στον μυ της ουροδόχου κύστης αποδείχτηκε ότι μείωσαν τις συσπάσεις της και αύξησαν τη λειτουργική ικανότητα της κύστης. Το εντυπωσιακό είναι ότι η θεραπεία δείχνει να έχει τα πρώτα αποτελέσματά της σε δύο εβδομάδες από την έναρξή της, ενώ η διάρκεια του αποτελέσματος της εκτιμάται γύρω στους οκτώ με δέκα μήνες.

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι το 60% με 80% των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και το 75% με 80% των ασθενών με βλάβες στη σπονδυλική στήλη έχουν κάποιο βαθμό δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης. Η αντιμετώπιση λοιπόν αυτής της πτυχής της κατάστασής τους μπορεί να αποκαταστήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Το μπότοξ που συνδέεται με την τοξίνη που ευθύνεται για την αλλαντίαση αναπτύχθηκε πρώτη φορά από Βέλγο επιστήμονα το 1985 και σύντομα έγινε η αγαπημένη ιατρική ανακάλυψη των διασήμων αφού εξασφάλιζε τεντωμένο δέρμα στο πρόσωπο, εξαφανίζοντας τις ρυτίδες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο διερευνώνται οι θεραπευτικές του ιδιότητες. Εκτός από την αντιμετώπιση της ακράτειας, το μπότοξ τελευταία εφαρμόζεται συχνά και για την πρόληψη ημικρανιών. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της μυϊκής σύσπασης σε παθήσεις όπως το ραιβόκρανο, ο βλεφαροσπασμός και η σπαστικότητα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

 
δημοσιεύτηκε στο blog urology alexanrdia του ιατρού-ουρολόγου Ν. Μπρουσκέλη