Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Την ίδρυση Ινστιτούτου Πιστοποίησης Αγροτικών Μηχανημάτων στην Αλεξάνδρεια διεκδικεί ο Δήμος και το Επιμελητήριο Ημαθίας

 
Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) «Σύσταση Οργανισμού “Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – ΔΗΜΗΤΡΑ” Συνένωση εποπτευομένων από το ΥΠΑΑΤ νομικών προσώπων και άλλες διατάξεις», το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλεξάνδρειας, στη συνεδρίαση της Πέμπτης 4 Αυγούστου 2011, μετά από πρόταση του δημάρχου κ. Φώτη Δημητριάδη, αποφάσισε ομόφωνα να αποδεχθεί τις προτάσεις που διατυπώνει σε Υπόμνημά του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Επιμελητήριο Ημαθίας.

Στο Υπόμνημα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, που αποτελεί….
ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων διεκδίκησης για το Νομό Ημαθίας, προτείνονται μεταξύ άλλων:
  • Η ίδρυση και λειτουργία Γεωργικής Σχολής, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΚΕΓΕ Μακροχωρίου, στη Βέροια, με αντικείμενο που θα αφορά την καλλιέργεια, το αγροτικό περιβάλλον και τους υδάτινους πόρους.
  • Η συνέχιση και η αναβάθμιση της λειτουργίας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων στη Νάουσα, και
  • Η ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Πιστοποίησης Αγροτικών Μηχανημάτων.
Όπως ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος, στόχος του δήμου Αλεξάνδρειας είναι να διεκδικήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Ημαθίας και άλλων τοπικών φορέων, την ίδρυση και λειτουργία Ινστιτούτου Πιστοποίησης Αγροτικών Μηχανημάτων στις εγκαταστάσεις της πρώην Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων (ΥΕΒ) Αλεξάνδρειας, λόγω και του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων κατασκευής αγροτικών μηχανημάτων στο Νομό Ημαθίας.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συγχώνευση των εποπτευόμενων από το ΥΠΑΑΤ νομικών προσώπων ΕΘΙΑΓΕ, Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ), Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ-AGROCERT) και Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ).
Στη θέση αυτών – όπως ανέφερε ο Υπουργός κ. Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 4/8 στην Αθήνα για την παρουσίαση των βασικών πτυχών του σχεδίου νόμου- προβλέπεται η ίδρυση νέου Νομικού Προσώπου, που θα ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και θα εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το νέο Νομικό Πρόσωπο θα διαρθρώνεται διοικητικά από την Κεντρική του Υπηρεσία στην Αθήνα και επτά (7) περιφερειακές διοικήσεις, στις έδρες των αντίστοιχων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει, επίσης, τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών για τους αγρότες και τη λειτουργία 14 Ινστιτούτων Αγροτικής Έρευνας, τα οποία θα αποτελέσουν βασικούς θεσμούς της εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής.