Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πολ Τόμσεν: "Στην κόψη του ξυραφιού το ελληνικό χρέος"

«Εδώ πρέπει να υπάρχει κάποια παρεξήγηση. Το θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Η έκθεσή μας δείχνει σαφώς ότι, ναι, το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είναι όπως λέμε στην κόψη του ξυραφιού. Οι πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν όπως έχουν προγραμματιστεί», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής. Ο κ. Τόμσεν χαρακτηρίζει «καλά νέα» την απόφαση της ΕΕ ότι επιθυμεί να εξετάσει τι μπορεί να κάνει για να βελτιωθεί περαιτέρω…

η βιωσιμότητα του χρέους, ενδεχομένως εξετάζοντας και τη δυνατότητα να προσφέρει τη χρηματοδότηση με χαμηλότερο επιτόκιο. Όπως σημειώνει ο ίδιος «θέμα-κλειδί» είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αλλαγές, καθώς «τότε το χρέος θα πάρει κατηφορική τροχιά. Θα κορυφωθεί σε ένα ή δύο χρόνια και μετά θα κατεβαίνει σταθερά».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί ο ίδιος και το ΔΝΤ επιμένουν ότι τα πράγματα πάνε καλά, όταν όλοι οι άλλοι μιλάνε για χρεοκοπία, τονίζει: «Και μένα μου φαίνεται παράδοξο. Είναι σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει δομικές αλλαγές στην οικονομία κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, που πριν δεν θα μπορούσαμε καν να ονειρευτούμε ότι θα πραγματοποιηθούν ούτε σε δέκα χρόνια. Οπότε η ελληνική οικονομία σίγουρα αλλάζει. Αλλά θα πάρει χρόνο. Νομίζω ότι εκεί θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους οι ξένοι παρατηρητές, στις προσπάθειες που συνεχίζει να καταβάλλει η Ελλάδα και στην προθυμία να συνεχίσουν την προσπάθεια».
Τέλος, εξηγεί ότι δεν έχει υπάρξει κανένα νέο αίτημα για νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα: «Έχουμε ένα πρόγραμμα ενός χρόνου και μένουν ακόμα δύο χρόνια. Σε αυτό έχουμε επικεντρωθεί. Τώρα εάν υπάρξει κάποιο αίτημα να σταματήσουμε για κάποιο άλλο, θα το εξετάσουμε.» 
ΠΗΓΗ: trelokouneli.gr