Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Στον Αη Δημήτρη

Μεγάλη γιορτή σήμερα και θυμηθήκαμε τα χρόνια που όλη η περιοχή μαζεύονταν με πλατφόρμες, τρακτέρ και αγροτικά (τα ελάχιστα που υπήρχαν) στο εκκλησάκι μεταξύ Πλατέος και Τρικάλων, στον Αη Δημήτρη. Ένα ξωκλήσι το οποίο έδωσε το όνομά του σε μια ολόκληρη περιοχή (αρκεί να ανοίξει κανείς το κτηματολόγιο της περιοχής).
Μεγάλο πανηγύρι!
Και φυσικά το πρώτο παγωτό του χρόνου (από το …έτοιμο, της στιγμής). Που τότε τα παγωτά δεν υπήρχαν ανά πάσα στιγμή, 12 μήνες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο…. Και τα παιχνίδια να είναι στην ημερήσια διάταξη, αφού οι πάγκοι με την πραμάτεια ήταν στημένοι από νωρίς.
Διαβάστε και μια άποψη για το εκκλησάκι και την ιστορία του. Το εκκλησάκι αναστηλώθηκε πρόσφατα, με ευθύνη και πολλή δουλειά από ανθρώπους με μεράκι. Θα τη βρείτε ΕΔΩ, στο blog του Νίκου Σαλτουρίδη.

2 απαντησεις στο “Στον Αη Δημήτρη”

Στην περιοχή μας όλα τα χωριά είχαν εκκλησίες που γιόρταζαν καλοκαίρια και χαίρονταν τα πανηγύρια. Το πλατύ, 25 Μαρτίου με καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούσαν, δεν πανηγύριζε με την έννοια του πανηγυριού. Έτσι ο ιερός ναός μετονομάσθη « η Γέννηση της θεοτόκου» μιας και στη περιοχή δεν υπήρχε άλλη εκκλησία με αυτήν την ονομασία. Μια παρένθεση: (το χωριό μας πανηγύρισε του αγίου πνεύματος στο εξωκλήσι του «Αϊ Δημήτρη» που ήταν έξω στα χωράφια μας. Πολύ αργότερα, μετά την κατοχή, άγνωστο πως, το εξωκλήσι περιήλθε στη δικαιοδοσία του χωριού Τρίκαλα)
ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΒΒΟΥΛΑ ΣΑΡΙΔΟΥ

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.