Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πρόταση Τρισέ για ένα υπουργείο οικονομίας στην Ευρωζώνη


Και μέσα στη θύελλα ήρθε στο καπάκι και μια πρόταση-φωτιά του Τρισέ: να ξεσκαρτάρει το θέμα με τα 1000 υπουργεία οικονομίας, οικονομικών κλπ κλπ της ευρωζώνης και να δημιουργηθεί ένα και μοναδικό!

Το ότι η ΕΕ ξεκίνησε ανάποδα (να “ενώνει” πρώτα τράπεζες και κεφάλαια και μετά να πάει, αν πάει, σε πραγματική ένωση μεταξύ των πολιτών) είναι δεδομένο. Όμως μέχρι σήμερα δεν είχαμε ποτέ μια τέτοια πρόταση, διατυπωμένη στα ίσια!
Μια πρόταση η οποία έχει τα καλά της αλλά έχει και τα κακά της:

στα καλά μπορούν να συμπεριληφθεί το ότι οι πολίτες της Ελλάδας π.χ. θα ξέρουν με τι έχουν να κάνουν, δηλαδή δεν θα τους έρχονται από το πουθενά έκτακτες εισφορές, αλλαγές νομοθεσίας, νέοι και προσωρινοί κανόνες παιχνιδιού, περαιώσεις και άλλα τέτοια που συναντάς – και αυτό πάλι παίζεται – σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Στα κακά μπορεί να συμπεριληφθεί το ότι θα υπάρξει πλέον ολική παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων (πέραν των όσων έχουν ήδη παραχωρηθεί από το 1981 και μετά) συν το ότι αν γίνει κάτι τέτοιο πλέον οι τράπεζες και το κεφάλαιο θα είναι ασταμάτητα γιατί η μπάλα για τους πολίτες – ψηφοφόρους της ΕΕ θα χάνεται κάπου βαθιά μέσα στους διαδρόμους και στα lobby των Βρυξελλών….