Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ταράζει τους Ιταλούς από τον τάφο του!

Σάλος έχει προκληθεί στην Ιταλία από μια επιστημονική ….διαθήκη, από επιστήμονα αμφιβόλου όμως κύρους.
Ο μακαρίτης Raffaele Bendandi, ο επονομαζόμενος από τα ΜΜΕ της εποχής του ως “ο άνθρωπος που προέβλεπε τους σεισμούς” πέθανε το 1979 (κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες είναι η αλήθεια, και ενώ ήταν σε προχωρημένη ηλικία). Ο Bendandi είχε καταφέρει κάτι εξαιρετικά παράξενο: μπορούσε να “προβλέψει” σεισμούς πολύ καιρό πριν γίνουν – και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί επιστημονικά δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει πρόβλεψη σεισμών. Να σημειωθεί ότι ο Bendandi είχε αποκλειστεί από τις επιστημονικές οργανώσεις ως τσαρλατάνος ενώ τα ΜΜΕ τον χαρακτήριζαν ως “αυτοδίδακτο επιστήμονα”.
Οι προβλέψεις του γίνονταν με βάση…

…την θέση των πλανητών και της Σελήνης, του ενδεκαετούς κύκλου του Ήλιου και είχαν ως αρχή της την ίδια αρχή που διέπει την πλημμυρίδα και την άμπωτη: έλεγε δηλαδή ότι όπως η θάλασσα επηρεάζεται από τα πεδία των πλανητών και της Σελήνης και κινείται, έτσι και η γήινη κρούστα επειδή κινείται επάνω σε μια θάλασσα λάβας επηρεάζεται και αυτή.
Ο Ιταλός στην επιστημονική διαθήκη του, μέρος της οποίας έχει καταστραφεί επειδή ο ίδιος το θέλησε (πετώντας την στη φωτιά) αναφέρει ότι επίκειται σεισμός που θα πλήξει την Ρώμη την Τετάρτη που μας έρχεται. Επίσης λέει ότι θα ακολουθήσει και άλλος, του χρόνου τον Απρίλιο. Πάντως η αλήθεια είναι ότι είχε προβλέψει ορισμένους σεισμούς στην γείτονα, ενώ μεγαλύτερη του πρόβλεψη-“επιτυχία” (με απόκλιση 2 ημερών) ήταν ο σεισμός στην περιοχή Marche το 1924. Είχε μάλιστα επισκεφτεί συμβολαιογράφο στις 23 Νοεμβρίου του 1923, και συνέταξε έγγραφο στο οποίο ανέφερε ως πιθανή ημερομηνία σεισμού την 2α Ιανουαρίου του 1924. Έπεσε μόλις 2 μέρες έξω, αφού ο σεισμός έγινε στις 4 Ιανουαρίου.
Με αυτά και αυτά, τα μέσα – και ιδίως το internet – έχουν πάρει φωτιά ενώ πολλοί Ιταλοί έχουν αποφασίσει να μην πάνε στη δουλειά τους την ημέρα εκείνη. Πάντως η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Lazio (στην οποία βρίσκεται η Ρώμη) καλεί τους κατοίκους να μην πιστεύουν ότι διαβάζουν ενώ ακόμη και το ίδιο το Ινστιτούτο που έχει φυλάσσει τις εργασίες του αμφιλεγόμενου επιστήμονα ανέφερε ότι τα αρχεία του μακαρίτη για το 2011 είναι δυσανάγνωστα και δεν αναφέρουν κάτι ιδιαίτερο ή αξιόλογο για τον Μαϊο του 2011 και την πόλη της Ρώμης.