Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πρόπολη: ένα ακόμη θαύμα της φύσης, προσφορά των μελισσών

Η ονομασία της οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέλισσες φράσσουν την είσοδο της κυψέλης (προ της πόλης) για να προστατευθούν από τους εχθρούς όπως τα μυρμήγκια, τις κόκκινες σφήγγες και άλλους εχθρούς τους που απειλούν την κυψέλη συνεχώς.
Η πρόπολη λοιπόν είναι η ρητινώδης κολλητική ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη, ένζυμα και άλλες ουσίες και την χρησιμοποιούν για να στεγανοποιήσουν και να απολυμαίνουν το εσωτερικό της φωλιάς τους.
Η πρόπολη δεν επιτρέπει μέσα στην κυψέλη την ανάπτυξη δυσοσμιών και μικροβίων είναι δηλαδή ένα φυσικό απολυμαντικό.

Το χρώμα της εξαρτάται από την φυτική της σύσταση συνήθως είναι καφέ-πράσινη, καστανή ή σκούρα καφέ. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη. Περιέχει σε ποσοστό 55% ρητίνες και βάλσαμα, κερί 30%, αρωματικά και αιθέρια έλαια 10%, γύρη και άλλες οργανικές ουσίες 5%. Περιέχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβόνες, φλαβονόλες, φλαβονόνες που έχουν αντιφλεγμονική δράση, προστατεύουν την βιταμίνη C από οξειδώσεις, έχουν ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία, αναστέλλουν την συνάθροιση ερυθροκυτάρων και έχουν βακτηριοστατικές, βακτηριοκτόνες και αντισηπτικέςιδιότητες.
Η πρόπολη χρησιμοποιείται στον ανθρώπινο οργανισμό για την θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων της στοματικής κοιλότητας, για την αντιμετώπιση του έλκους και προβλημάτων του προστάτη της ρευματικής αρθρίτιδας, κατά του κνησμού και της φαρυγγίτιδας. Χρησιμοποιείται επίσης στα καλλυντικά:σε λοσιόν, σε κρέμες προσώπου, σε σαπούνια, σε σαμπουάν και οδοντόκρεμες.
Στο εμπόριο την βρίσκουμε σε κατεργασμένη μορφή ή σε υγρή όπως το βάμμα πρόπολης. Τέλος, χρησιμοποιείται σε γιαλιστικά βερνίκια επίπλων και κυρίως βερνίκια για τα βιολιά (στο οποία βερνίκια  είναι το κύριο συστατικό τους).