Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κεράσι: δυο λόγια για ένα από τα πολλά ημαθιώτικα αγροτικά προϊόντα

Το κεράσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α (καροτίνη), C, του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Έχει αντισηπτικές, αποτοξινωτικές και διουρητικές ιδιότητες, ενώ θεωρείται άριστη τροφή για την καταπολέμηση της πέτρας των νεφρών και της δυσκοιλιότητας. Ωφελεί όσους υποφέρουν από ρευματισμούς. Οι ανθοκυανίνες λόγω αυξημένης έκκρισης ινσουλίνης θα μπορούσαν να επιτρέπουν ένα καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης αίματος και να αποτρέπουν την υπεργλυκαιμία και κατά συνέπεια το διαβήτη. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνες που διεξήγαγαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Ανθοκυανίνες υπάρχουν και σε άλλα φρούτα όπως τα σταφύλια, οι φράουλες και τα μούρα. Όμως στα πειράματα φάνηκε ότι οι ανθοκυανίνες από τα κεράσια είχαν την ισχυρότερη δράση αναφορικά με την αύξηση παραγωγής ινσουλίνης από παγκρεατικά κύτταρα. Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, είναι άρα πολύ χρήσιμα στους μαθητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων που συμπίπτει με την κατανάλωση του.
Όσο για τις ιδιότητες του; Άπειρες και εξαιρετικά χρήσιμες στην καθημερινότητά μας. Διαβάστε ορισμένες:

– Ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο, προάγουν την αιμοποίηση.
– Ενδείκνυνται σε δίαιτες αδυνατίσματος, γιατί τα ζάχαρα, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς θερμίδες.
– Η τέφρα των μεταλλικών αλάτων τους, αυξάνει τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού, συμβάλλοντας στη μείωση της κόπωσης και την παράταση της μυϊκής προσπάθειας.
– Δρουν αποτοξινωτικά, για το συκώτι, τη χοληδόχο κύστη, το αδενικό σύστημα και τον οργανισμό, γενικότερα.
– Περιέχουν φυτικές ίνες και τα οργανικά οξέα και τα καθιστούν έξοχα υπακτικά, με ισχυρή καθαρτική δράση.
– Περιέχουν μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που δρουν ανακουφιστικά σε ρευματικούς πόνους, στα αρθριτικά και την νεφρολιθίαση.
– Τα κεράσια είναι διουρητικά και χωνευτικά, ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες ενάντια σε λοιμώξεις των ουροφόρων οδών, κυστίτιδες κ.λπ.
– Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο, τα καθιστά ευεργετικά για την υπέρταση.
– Εξουδετερώνουν τα προεμμηνορυσιακά προβλήματα, τη ναυτία από τα ταξίδια με αυτοκίνητο ή πλοίο.
– Περιέχουν άφθονες χημικές ουσίες που μειώνουν τα επίπεδα ζαχάρου σε διαβητικούς ασθενείς. Οι φυτικές χημικές αυτές ουσίες ονομάζονται ανθοκυανίνες. Σε πειράματα βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.
– Έχουν μεταξύ άλλων ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
– Επίσης η κατανάλωση κερασιών θα μπορούσε να βοηθά στην πρόληψη κατά του διαβήτη.