Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Από τα ΠΣΕΑ οι αποζημιώσεις το πράσινο σκουλήκι

Τι είπε χθες ο Σκανδαλίδης στη συνέντευξη τύπου; Επειδή δεν είμαι ειδικός, παραθέτω τμήμα της συνέντευξης του (όπως αυτή υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο του υπουργείου Α.Α. & Τ., ΕΔΩ) αλλά απομονώνω ότι:
– δεν θα χρειάζονται περιβαλλοντικές μελέτες για γεωτρήσεις ορισμένης δυναμικότητας,
– η επιστροφή του ΦΠΑ αποσυνδέεται από τη δήλωση καλλιέργειας,
– θα αποζημιωθούν, με μιά πρώτη εκτίμηση, 32.463 παραγωγοί βαμβακιού.
Για τις αποζημιώσεις για το πράσινο σκουλήκι ο Θ. Σαρρής του ΕΛΓΑ ανέφερε συγκεκριμένα: “Κατ’ αρχάς ο ΕΛΓΑ -σαν ΕΛΓΑ μιλάω- αποζημιώνει τις ζημιές οι οποίες οφείλονται στη βροχόπτωση. Η βροχόπτωση όπως γνωρίζετε, ήταν  συνέχεια των προσβολών που υπήρχαν από το πράσινο σκουλήκι. Το πράσινο σκουλήκι δεν μπορεί να πάει στον ΕΛΓΑ, πάει στα ΠΣΕΑ. Άλλωστε και στο παρελθόν δυο φορές που αποζημιώθηκε το πράσινο σκουλήκι στα ΠΣΕΑ πήγε
Διαβάστε όμως παρακάτω τι είπε επακριβώς ο Σκανδαλίδης για τα θέματα αυτά:

Το επόμενο σημείο που θέλω να θίξω είναι η επιστροφή του ΦΠΑ. Ισχύει απολύτως το χρονοδιάγραμμα, για το οποίο έχουμε από την αρχή δεσμευτεί (αιτήσεις επιστροφής ατομικά ή συλλογικά, επιστροφή σε ένα μήνα από τον προσωρινό έλεγχο). Αποσυνδέεται η διαδικασία από την προσκόμιση της δήλωσης καλλιέργειας που γίνεται εκ των υστέρων. Το αναφέρει και σήμερα, άμα διαβάσει κανείς προσεκτικά την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών. Παρόλα αυτά, επειδή τέθηκε από πάρα πολλούς το θέμα της αποσύνδεσης της  δήλωσης καλλιέργειας του 11 από την επιστροφή του ΦΠΑ,  θα υπάρξει και διευκρινιστική εγκύκλιος από το Υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης πρέπει να σας πω ότι μετά από τεράστια προσπάθεια με το Υπουργείο ΥΠΕΚΑ και διάφορες διελκυστίνδες που έγιναν όλο αυτό τον καιρό καταλήξαμε και υπογράψαμε την απόφαση για τις γεωτρήσεις, ότι μέχρι 100.000 κυβικά μέτρα δεν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη αλλά ένα απλό τεχνικό δελτίο για να λειτουργήσει η γεώτρηση.
Υπάρχουν επίσης και ανοιχτά θέματα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που αφορούν συνολικά την κτηνοτροφία, για τα οποία έχει καθοριστεί συνάντηση ανάμεσα στα δύο Υπουργεία για να δώσουν οριστική λύση στα θέματα αυτά. Και το θέμα των φωτοβολταϊκών  θα το συζητήσουμε.
Άλλο θέμα είναι το βαμβάκι. Έχουμε 50.593 παραγωγούς. Ποιοι δεν αποζημιώνονται; Δεν αποζημιώνονται οι 9.284 όπου είχαν αύξηση της παραγωγής σε σχέση με την ατομική τους παραγωγή το 2009, δηλαδή δεν είχαν ζημιά. Και 8.846 που είχαν απώλειες από την περσινή τους παραγωγή μέχρι 20%. Οι δυνητικοί αποδέκτες που θα λάβουν αποζημιώσεις είναι 32.463.
Αυτοί αποζημιώνονται και σε σχέση με τη βροχή και σε σχέση με το πράσινο σκουλήκι, με ένα συνδυασμένο τρόπο και γι΄ αυτό το λόγο συστήνονται Επιτροπές για επιτόπιους ελέγχους που θα φέρουν οριστικά πορίσματα και εκτιμήσεις, στη βάση τριών στοιχείων. Μελέτη τεκμηρίωσης των βροχοπτώσεων, επιτόπιο έλεγχο και δεδομένα εκτάσεων και παραδόσεων το 2009 και το 2010 για να γίνουν συγκρίσεις.
Ο αριθμός των τελικών αποδεκτών, αφού ερευνηθούν όλα αυτά, θα είναι δυνητικά 32.463, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν παραδώσει καθόλου και πρέπει να ελεγχθούν αν έχουν φυτέψει βαμβάκι, που είπαμε ότι δεν μπορεί να πληρώνουμε παραγωγούς που δεν έχουν φυτέψει καν ή υπάρχουν άλλα προβλήματα σε σχέση με το 2009. Πρέπει να ερευνηθούν κάποιοι που το 2009 είχαν επιλέξει μια έκταση αλλά είχαν μηδενική παραγωγή, δεν παρέδωσαν τίποτε. Πρέπει να δούμε φέτος εάν το φύτεψαν και παρέδωσαν. Όλα αυτά είναι υπέρ των παραγωγών. Αυτοί είναι μέσα στους 32.463. Το συνολικό ποσό, το ποσό που θα δοθεί είναι 25.000.000 ευρώ.
Η συμμετοχή των βροχοπτώσεων γίνεται με βάση τη μελέτη που έγινε από το Μετεωρολογικό Κέντρο του ΕΛΓΑ και που ουσιαστικά διαχωρίζει τους νομούς σε αυτές τις κατηγορίες, με βάση αυτές τις βροχοπτώσεις και όπου ο συντελεστής είναι 25, 30 και 35 για τις τρεις κατηγορίες.
Αυτό γίνεται για να υπάρχει πολύ πιο δίκαιη, πέρα από την εξατομίκευση της ζημιάς, να υπάρχει πολύ πιο δίκαιη κατανομή σε σχέση με την πραγματική ζημιά των παραγωγών. Άλλη κατηγορία έχει η Βοιωτία από βροχές και άλλη έχουν οι Σέρρες που οι βροχοπτώσεις ήταν πάρα πολύ μεγάλες. Ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία και τώρα θα συστήσει τις Επιτροπές για να προχωρήσει σε αυτό.