Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πόσο αξίζει η Γη; 3.000.000.000.000.000.000 ευρώ

Ένας αστροφυσικός, ο Greg Laughin, ανακάλυψε την φόρμουλα για τον υπολογισμό της αξίας των πλανητών. Λαμβάνει υπόψη την ηλικία του πλανήτη, τη μέση θερμοκρασία του, την μάζα του καθώς και άλλους παράγοντες όπως τη δυνατότητα να υπάρξει ζωή σε αυτόν. Και ο δικός μας πλανήτης αποδεικνύεται ο πιο ακριβός.
Πόσο αξίζει η Γη; Αν μια εξωγήινη εταιρία ήθελε να αγοράσει τον πλανήτη μας, σε ποια τιμή θα μπορούσαμε να τον πουλήσουμε, αν θεωρούσαμε ότι θα το κάναμε για το καλό της ανθρωπότητας; Όχι λιγότερο από 3.000.000.000.000.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Greg Laughin, ένα αστροφυσικό που βρήκε τον τρόπο ο οποίος καθιστά δυνατό τον υπολογισμό της αξίας των πλανητών του δικού μας και άλλων ηλιακών συστημάτων. Η φόρμουλα υπολογισμού λαμβάνει υπόψη…

την ηλικία του πλανήτη, τη μέση θερμοκρασία του, την μάζα του και άλλους παράγοντες ιδιαίτερης σημασίας για έναν πλανήτη. Και η Γη αναδεικνύεται στον ακριβότερο πλανήτη. Αντίθετα, αν θέλαμε να πουλήσουμε τον Άρη, τα έξοδα για τον εξωγήινο πολιτισμό που θα επιθυμούσε να τον αγοράσει θα έπεφταν στα 10.000 ευρώ ή και λιγότερο, ενώ η Αφροδίτη δεν θα μπορούσε να πουληθεί με περισσότερο από ένα λεπτό του ευρώ.
Ο ερευνητής, ο οποίος εργάζεται στο University of California di Santa Crus, έριξε το βάρος και σε άλλους πλανήτες. «Η ιδέα να κοστολογηθούν οι πλανήτες – εξηγεί ο Laughin – μου ήρθε τη στιγμή που ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Gliese 581, ο οποίος ακόμη και σήμερα θεωρείται ότι είναι «παρόμοιος» με τη Γη. Έτσι προσπάθησα να ποσοτικοποιήσω τις πιο σημαντικές παραμέτρους ενός πλανήτη, αυτές δηλαδή που τον καθιστούν κατοικήσιμο». Πάντως ο Gliese 581 δεν κοστίζει περισσότερα από 100 ευρώ ενώ συμβουλεύει να ψάχνουμε για εξωγήηινη ζωή μόνο σε πλανήτες που κοστολόγησε την αξία τους στα 60 εκατ. ευρώ και πάνω, γιατί αυτοί είναι που έχουν και ενδιαφέρον αλλά και αυξημένες πιθανότητες να φιλοξενούν ζωή.
μέρος άρθρου που δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα “la repubblica” στις 2 Μαρτίου 2011