Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Χείρα βοηθείας στην ΕΒΖ η ολοκληρωμένη διαχείριση

από το voria.gr
Η εφαρμογή του προγράμματος στα τεύτλα, για το 2012, εκτιμάται ότι θα κάνει εκ νέου ελκυστική την καλλιέργεια για τους παραγωγούς
 
Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στα τεύτλα, για το 2012, η οποία εκτιμάται ότι θα κάνει εκ νέου ελκυστική την καλλιέργεια για τους παραγωγούς και θα δώσει χείρα βοηθείας στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Κομβικό σημείο στη διαδικασία είναι ανάθεση της εκπόνησης σχετικής μελέτης μέσα από την οποία θα καθοριστούν το ύψος της ενίσχυσης αλλά και ο αριθμός των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σήμερα μάλιστα,
…εκπνέει η ορισθείσα προθεσμία υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για την ανάληψη του έργου που προβλέπει υπολογισμό του ύψους του ποιοτικού πριμ των τευτλοπαραγωγών, που θα μπουν στο πρόγραμμα. Η ανάδοχος εταιρεία θα έχει περιθώριο ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης -και αμοιβή 20.000 ευρώ- για να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη και να εισηγηθεί στο υπουργείο το τελικό ύψος της ενίσχυσης, με βάση το κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης της καλλιέργειας και της πιστοποίησης. Στη συνέχεια και με βάση και την εισήγηση της αναδόχου εταιρείας θα συνταχθούν οι υπουργικές αποφάσεις και η προκήρυξη του προγράμματος, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα, που θα ολοκληρωθούν.
Με την ένταξη της τευτλοκαλλιέργειας στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση στην ουσία θα υπερκαλυφθεί το κενό που θα προκύψει για το εισόδημα των παραγωγών με την κατάργηση του ειδικού συνδεδεμένου πριμ, της τάξεως των 34 ευρώ ανά στρέμμα, το οποίο ισχύει για τελευταία χρονιά φέτος για τους παλαιούς παραγωγούς. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις παραγόντων της ΕΒΖ -που «καίγεται» να καταστεί ελκυστική η καλλιέργεια διότι συναντά απροθυμία των αγροτών να καλλιεργήσουν τεύτλα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξασφαλίσει πρώτη ύλη για την παραγωγή των απαραίτητων τόνων ζάχαρης- όσοι ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα λαμβάνουν σχεδόν 60 ευρώ ανά στρέμμα.
Λέγεται επίσης πως κατ’ ελάχιστο το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα είναι διάρκειας τεσσάρων ετών. Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξάλλου, αναφέρεται πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα είναι ανάλογο με τα σημερινά φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα (μείωσης της νιτρο-ρύπανσης) θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η επόμενη προγραμματισμένη αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα αφήσει περιθώρια, από αδιάθετους πόρους, για την εφαρμογή της λύσης αυτής.
Αν όλα πάνε βάσει του προγραμματισμού που έχει εκπονηθεί τότε η ΕΒΖ ελπίζει ότι θα καταγραφεί μια ροή επιστροφής των αγροτών στο τεύτλο, δεδομένου ότι το εισόδημά τους θα ενισχυθεί. Επί του παρόντος, πάντως, τα πράγματα είναι δύσκολα για τη βιομηχανία καθώς οι αιτήσεις που έχει παραλάβει από ενδιαφερόμενους αγρότες δεν ξεπερνούν τις 3.700 και αντιστοιχούν στην καλλιέργεια περίπου 136.000 στρεμμάτων, τη στιγμή που η κατ’ ελάχιστο απαιτούμενη ποσότητα για τη λειτουργία και των τριών εργοστασίων της εταιρείας είναι τα 150.000 στρέμματα.