Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Παιχνίδια πολέμου (των δυτικών)

Παλαιότερες εποχές θυμίζουν τα διεθνή ΜΜΕ (αλλά και τα δικά μας δεν πάνε πίσω): με αφορμή τη Λιβύη και τις ταραχές – ξεσηκωμό εκεί, άρχισαν τα όργανα και οι αποτιμίσεις των έως τώρα θυμάτων του Καντάφι.

Τα διεθνή δίκτυα, η αξιοπιστία και η καλή διάθεση πολλών εκ των οποίων ελέγχεται, αναφέρουν διάφορους αριθμούς που σχετίζονται με τα μέχρι τώρα θύματα: άλλοι λένε για 3.000, άλλοι λένε για 10.000, άλλοι για 5.000. Υπερβολικοί αριθμοί, πράγμα που το επιβεβαιώνουν και οι Έλληνες που γύρισαν από εκεί. Αρχίζει και θυμίσει Τιμισοάρα του 1989 ή Ιράκ του 1991 το θέμα – οι παλαιότεροι αντιλαμβάνονται σε τι αναφέρομαι.
Και όσο περισσότεροι είναι οι “νεκροί” που σερβίρονται…
… από τα ΜΜΕ στο δυτικό κοινό, τόσο περισσότερο θα παίζει το σενάριο μιας επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και στη συνέχεια μιας πιθανής εισβολής στη χώρα αυτή (δύσκολο το σενάριο αλλά όχι απίθανο).
Γιατί στη χώρα του Καντάφι δεν υπάρχουν “τοποτηρητές”, δεν υπάρχουν “ανθύπατοι” που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν. Τους είχε καρατομήσει όλους. Οπότε προβλέπεται το χάος, αν δεν αναδειχθεί κάποιος που να έχει “μετανιώσει” για τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις του καθεστώτος.
Πάντως είναι δύσκολη η κατάσταση και στην Ευρώπη, ειδικά δε για την Ιταλία και τη Γαλλία. Μεγάλο μέρος των αναγκών τους σε πετρέλαιο το καλύπτει η Λιβύη, οπότε πρέπει άμεσα ή αντικαταστήσουν την ποσότητα από αλλού είτε να “λήξουν” το θέμα στα γρήγορα.