Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ερώτηση Χαλκίδη για τους καπνοπαραγωγούς (μέτρο 144)

 
 
Ερώτηση προς τους Υπουργούς ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή προσυπέγραψε ο Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Χαλκίδης, μαζί με 25 βουλευτές του κόμματος σχετικά με το ζήτημα του αποκλεισμού των καπνοπαραγωγών από το μέτρο 144.
Στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής :
«Πολλοί καπνοπαραγωγοί, επιχειρώντας να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο μέτρο 144 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 – 2012 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», διαπίστωσαν ότι, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν είναι δικαιούχοι και επομένως δεν πρόκειται να τους επιστραφεί ούτε ένα ευρώ από την περικομμένη από πέρυσι κατά 50% ενιαία κοινοτική ενίσχυση για τον καπνό και ούτε θα λάβουν το ποσό ύψους έως 9.000 ευρώ την προσεχή τριετία.
Και αυτό γιατί, η Κ.Υ.Α. 7730/727/2010 στο άρθρο 5 που αφορά στο συγκεκριμένο μέτρο ορίζει πως η μείωση των άμεσων ενισχύσεών τους πρέπει να είναι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% το 2010 σε σχέση με το 2009. Μάλιστα, η μείωση αυτή θα πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από  μείωση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων που προέρχονται από καπνό σε ποσοστό 50%. Ως απαραίτητος όρος για την ένταξη στο μέτρο, ορίζεται η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ για τα έτη 2009 και 2010 στη οποία οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κατέχουν και να ενεργοποιούν δικαιώματα προερχόμενα από καπνό.
Επισημαίνεται ότι :
Το άρθρο 135 του Καν. 73/2009 το οποίο επικαλείται η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν κάνει ουδεμία μνεία για ποσοστά. Τα  ποσοστά αυτά προτάθηκαν από το ΥΠΑΑΤ, κατά την υποβολή του αιτήματος τροποποίησης του ΠΑΑ.
Λίγες μέρες πριν τη δημοσίευση της συγκεκριμένης ΚΥΑ, σε ημερίδες ενημέρωσης που οργάνωσαν κυβερνητικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα σε αυτή στα Γιαννιτσά, δεν αναφέρθηκε τίποτα για περιορισμούς και αποκλεισμούς καπνοπαραγωγών, αλλά αφέθηκε από τους ομιλητές να εννοηθεί, ότι όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοχοι δικαιωμάτων καπνού θα ενταχθούν στο μέτρο 144.
Επειδή, κατ’ αυτόν τον τρόπο, συντελείται κατάφωρη αδικία σε βάρος πολλών καπνοπαραγωγών που ενεργοποιούν δικαιώματα καπνού και αποκλείονται από την ένταξη στο μέτρο 144, λόγω του ότι έχουν μικρότερη μείωση από το 25% στις άμεσες ενισχύσεις τους.
Επειδή, αποκλείεται από το μέτρο ένας αριθμός αγροτών που έγιναν αποδέκτες μεταβίβασης δικαιωμάτων καπνού το έτος 2010 (από κληρονομιά κ.α.) και τα ενεργοποίησαν.
Επειδή, σε δυο προκηρύξεις για τους καπνοπαραγωγούς του ίδιου Άξονα υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, δηλαδή, ενώ για την ένταξη στο μέτρο 144 υφίσταται ο περιορισμός της μείωσης του 25% των άμεσων ενισχύσεων, στο μέτρο 121 για τα Σχέδια Βελτίωσης δεν υπάρχει ανάλογος περιορισμός.
ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί :
            Εάν προτίθενται να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να αρθούν οι περιορισμοί που ορίζονται στην ΚΥΑ προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο 144 του συνόλου των γεωργών και κτηνοτρόφων που κατέχουν και έχουν ενεργοποιήσει δικαιώματα καπνού το έτος 2010, είτε αυτά προέρχονται από ιστορική περίοδο, είτε από μεταβίβαση;»