Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δελτία τύπου βουλευτή Μιχάλη Χαλκίδη (ΝΔ)

Δηλώσεις ή δελτία τύπου, της τελευταίας εβδομάδας από τον βουλευτή Ημαθίας (ΝΔ) Μιχάλη Χαλκίδη πήραμε πριν από λίγο.
Συγκεκριμένα υπάρχουν μεταξύ αυτών δηλώσεις του για τα εξής θέματα:

  • την ανακοίνωση-διαμαρτυρία του συλλόγου πολυτέκνων Ημαθίας αναφορικά με τις αλλαγές στην επιδοματική πολιτική (26/01),
  • το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την τευτλοκαλλιέργεια (27/01),
  • για το θέμα των εγγυήσεων του δημοσίου που ανακοινώθηκε ότι θα δωθούν ώστε να δανειοδοτηθούν οι κανσερβοποιίες (27/01),
  • για την καθυστέρηση των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ (28/01),
  • για τη σημερινή του συνάντηση με τα μέλη του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΚΑ Βέροιας (28/01)
Συγκεκριμένα ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) αναφέρει για τα παραπάνω τα εξής:

για τους πολύτεκνους: 

Η θέση μου, ως Βουλευτής του Νομού, ήταν και παραμένει στο πλευρό της πολύτεκνης οικογένειας με μοναδικό στόχο, όχι μόνο την διατήρηση των όποιων δικαιωμάτων, αλλά και την επέκταση αυτών, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, όπου ο θεσμός της οικογένειας δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο.
Η συνεχής παρουσία μου στο πλευρό των πολυτέκνων, μέσα και έξω από τη βουλή, αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητα μου, με γνώμονα τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας στο μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Η σημερινή κυβέρνηση θα έπρεπε να ενσκήψει στα προβλήματά των πολυτέκνων και όχι να τους στοχοποιεί με τον οποιοδήποτε τρόπο, οδηγώντας τους στον οικονομικό μαρασμό.
Οι μίζερες και περιοριστικές πολιτικές ΠΑΣΟΚ βλάπτουν και δεν ωφελούν, αφαιρούν και δεν προσθέτουν, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της πληθυσμιακής πυκνότητας της χώρας μας, και στερώντας τη δύναμη από χιλιάδες οικογένειες για συνειδητή πραγματοποίηση της πολυτεκνίας, ως κύριας μορφής οικογενειακής συγκρότησης.
—————
ΖΗΜΙΟΓΟΝΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΥΤΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Η διαμόρφωση πολιτικής συρρίκνωσης των αγροτικών προϊόντων που προσπαθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνηση ,άρχισε ήδη να διαφαίνεται από τους πρώτους κιόλας μήνες της ανάληψης της εξουσίας, όχι μόνο με την παντελή αποχή της επί σχετικών αιτημάτων κάλυψης απώλειας εισοδήματος των ίδιων των αγροτών , αλλά και μη παροχή εγγυήσεων επί των αιτημάτων κάλυψης των βιομηχανιών επί πληρωμής πρωτογενούς παραγωγής τους, αλλά και από τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει για την Ελληνική Ζαχαροβιομηχανία η αναμόρφωση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) της Ζάχαρης (Κ 318,319,320)/2006, προκαλώντας έτσι οικονομική ασφυξία στην ΕΒΖ ΑΕ.
Μία πολιτική που χαρακτηρίζεται ως καθαρά αντιαγροτική, προσδίδοντας αρνητικό και μόνο εισόδημα σε κάθε οικογένεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που η χρονοβόρα εφαρμογή σχετικών προγραμμάτων ενίσχυσης των αγροτικών καλλιεργειών οδηγεί σε αφανισμό ειδών, αλλά και μείωσης του αγροτικού πληθυσμού. Κάτι που πράγματι προκύπτει και από σχετική απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης σε αντίστοιχη σχετική ερώτησή μου στη βουλή, με την παραδοχή ότι δεν έχει γίνει ακόμη ο σχετικός προγραμματισμός αντίστοιχης απόδοσης προς όφελος των παραγωγών.
Αποτέλεσμα πολιτικής που διαφαίνεται και από την θέση του σωματίου εργαζομένων της ΕΒΖ ,όπου βλέπουν όχι μόνο την συρρίκνωση του εισοδήματός τους, αλλά και το κλείσιμο της ίδιας της βιομηχανίας με την τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε το τελευταίο χρονικό διάστημα η διοίκησή της ,δημιουργώντας προοπτική στρατιάς ανέργων υπαλλήλων και φτωχών αγροτών.
Σε όλους αυτούς έχω μόνο να δηλώσω, ότι ο αγώνας μου στο πλευρό του Έλληνα αγρότη και ιδιαίτερα του Ημαθιώτη δεν σταματά σε μια απάντηση Υπουργού, αλλά διαγράφεται και διαμορφώνεται με συνεχή παρακολούθηση-γνώση και διεκδίκηση για μια βιώσιμη γεωργική εκμετάλλευση και διατήρηση της γεωργίας σε αξιοπρεπή θέση  και διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος.
——————–
Εμπαίζει τους παραγωγούς βιομηχανικού ροδάκινου η κυβέρνηση
Για μια ακόμη φορά, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε απέναντι στον αγρότη το ανάλγητο πρόσωπό της. Εξαιρετικά δυσμενής είναι η οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι παραγωγοί του βιομηχανικού ροδακίνου και αχλαδιού, λόγω του ότι δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί από την παράδοση των προϊόντων τους στις βιομηχανίες κονσερβοποίησης από το περασμένο καλοκαίρι.
Ιδιαίτερη ενόχληση προκαλεί ο εμπαιγμός που υφίστανται οι παραγωγοί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε η εξόφλησή τους μέχρι το τέλος του έτους.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες και σε μια στιγμή δύσκολη για την πρωτογενή παραγωγή, λόγω των συνεχόμενων ανατιμήσεων των γεωργικών εφοδίων και της πτώσης των τιμών στα προϊόντα, οι δεσμεύσεις του Υπουργείου παραμένουν απλές δεσμεύσεις.
Παρά τους πηχυαίους πανηγυρισμούς κάποιων περί ουσιαστικών παρεμβάσεων, φρονιμότερο θα ήταν να είχαν ασχοληθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά, μεταφέροντας την πραγματική εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης. Ότι, δηλαδή, παρά την υπόσχεση του Υπουργείου περί παροχής σχετικής εγγύησης του δημοσίου (όροι διαπραγμάτευσης), ζητείται ως εγγύηση η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των Διοικητικών Συμβουλίων των βιομηχανιών. Οι τυμπανοκρουσίες περί δήθεν αποπληρωμής των παραγωγών σε σύντομο χρονικό διάστημα απέβησαν φρούδες, οδηγώντας για μια ακόμη φορά τους αγρότες σε νέα αδιέξοδα οικονομικά και επαγγελματικά. Η εμφανής αδυναμία της Κυβέρνηση και τα αδιέξοδα της πολιτικής της, το μόνο που είναι βέβαιο ότι πέτυχαν, είναι η αδιαπραγμάτευτη οικονομική εξαθλίωση.
Καλούμε, την Κυβέρνηση και τους υπευθύνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δουν σοβαρότερα το πρόβλημα και να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις, προκειμένου να υπάρξει απεγκλωβισμός του όλου προβλήματος.
Η κυβέρνηση οφείλει να ενσκήψει, έστω και τώρα, στα προβλήματα του κλάδου. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην εξόφληση των παραγωγών,ελαχιστοποιώντας τις όποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες προβάλλονται και να προωθήσει λύσεις.
Καταγγέλλουμε την ΑΤΕ για τους όρους υψηλών επιτοκίων τα οποία αποβαίνουν επικίνδυνα για την βιωσιμότητα των βιομηχανιών της περιοχής μας. Η Κυβέρνηση οφείλει να δει σε βάθος χρόνου το μέλλον της βιωσιμότητας των βιομηχανιών αυτών με γνώμονα τα συμφέροντα των αγροτών και την οικονομία της περιοχής και όχι τα συμφέροντα άλλων.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την Κυβέρνηση να αντιληφθεί την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος. Ζητούμε να αναλάβει τις ευθύνες της και να τηρήσει, έστω και με καθυστέρηση, τις δεσμεύσεις της. Τέλος, αιτούμαστε να μεριμνήσει, προκειμένου να πληρωθούν οι παραγωγοί βιομηχανικών ροδακίνων και αχλαδιών που μένουν απλήρωτοι από το καλοκαίρι, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
—————
Για τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις
Παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της Κυβέρνησης για πληρωμή των αποζημιώσεων όλου του φάσματος των αγροτικών προϊόντων λόγω εξωγενών παραγόντων, οι αγρότες βλέπουν και πάλι τις ελπίδες τους να χάνονται στο γραφειοκρατικό κράτος του ΠΑΣΟΚ.
Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις για καταβολή, εντός των ημερών,των αποζημιώσεων αποδείχθηκαν ένα μεγάλο ψέμα που δεν είναι βέβαια και το μοναδικό.
Η αδυναμία είναι εμφανής. Ακόμη και σήμερα, ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να καταβάλλει το ποσό των αποζημιώσεων που ανέρχεται περίπου σε 40-50 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για τους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας, δίνοντας μέχρι τώρα μόλις το 1 εκ. ΕΥΡΩ.
Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις υφιστάμενες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ να προχωρήσουν άμεσα σε αποπληρωμή των αποζημιώσεων(παρά τις χαμηλές τιμές αποζημίωσης, κυρίως του μήλου της ορεινής περιοχής Ροδοχωρίου, που θεωρείται από τα καλύτερα παγκοσμίως), αποφεύγοντας κάθε προκλητική και αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
————————–
Μετά τη συνάντηση με τον σύλλογο εργαζομένων στο ΙΚΑ Βέροιας 
Δεν είναι η πρώτη φορά που η σημερινή Κυβέρνηση μένει έκθετη απέναντι στους πολίτες, αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις της. Μόνο που τώρα έχει να κάνει με έναν τομέα ευαίσθητο και πολύ ουσιαστικό, τον τομέα εργαζομένων και ασφαλισμένων στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.
Οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών χωρίς ουρές, αποτελούν παρελθόν, και έχουν αρνητικό αντίκτυπο καθημερινότητα. Την καθημερινότητα αυτή βιώνουν οι συντοπίτες μας,κάνοντας απλά μια επίσκεψη στις Υπηρεσίες του ΙΚΑ του Νομού μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι, κάτι διαφορετικό γίνεται αλλού.
Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να προβεί άμεσα στην εξομάλυνση της υπάρχουσας κατάστασης, δίνοντας λύσεις ουσιαστικές και μακροχρόνιες. Λύσεις στα προβλήματα, τόσο των εργαζομένων, όσο και των ίδιων των πολιτών.
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι το ΙΚΑ λειτουργεί σήμερα χάρη στο φιλότιμο των λίγων υπαλλήλων που απέμειναν στη υπηρεσία, ξεπερνώντας κάθε όριο αντοχής και παραγωγικότητας.
Η διευθέτηση της τραγικής αυτής έλλειψης προσωπικού αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την εύρυθμη λειτουργία του ΙΚΑ.
Τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής ΠΑΣΟΚ, η παύση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, οι ελαστικές μορφές εργασίας, αλλά και η μη έγκαιρη εφαρμογή του νόμου των μετατάξεων, οδήγησε το ΙΚΑ σε έλλειψη προσωπικού. Ο αγώνας μας στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και των εργαζομένων θα είναι αγώνας διαρκής και ουσιαστικός.