Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Οικονομικές θεωρίες (με παράδειγμα)


Σοσιαλισμός :έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου
Κομμουνισμός :
έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα
Φασισμός :έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα
Ναζισμός :έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας
Γραφειοκρατία :έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία,αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα
Παραδοσιακός καπιταλισμός: έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.
Ρώσικη οικονομία :έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. την τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.

Αμερικάνικη οικονομία :έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.
Γαλλική οικονομία :έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.
Γιαπωνέζικη οικονομία :
έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα,μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις cowkemon και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.
Γερμανική οικονομία :έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.
Ιταλική οικονομία :έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.
Κινέζικη οικονομία :έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.
Ελληνική οικονομία :έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν, δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.
Ινδική οικονομία :έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία)
Βρετανική οικονομία :
έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές!

πηγή: http://ntalaveria.blogspot.com/2010/10/blog-post.html