Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Η Ισπανίδα "ιδιοκτήτρια" του Ήλιου μας

από “Τα Νέα” 
του Γιώργου Αγγελόπουλου (gangel@dolnet.gr)
Έπειτα από δισεκατοµµύρια χρόνια, να που ιδιωτικοποιείται τώρα και ο ζωοδότης Ήλιος. Ιδιοκτήτρια του άστρου του ηλιακού µας συστήµατος είναι πλέον µια 49χρονη Ισπανίδα, η Ανχελες Ντουράν από τη Γαλικία.

Η Ντουράν, η οποία είναι νοµικός και ζει στην πόλη Σαλβατέρα ντο Μίνιο, πήγε σ’ έναν συµβολαιογράφο ο οποίος, αφού συµβουλεύτηκε συναδέλφους του, συνέταξε συµβολαιογραφική πράξη στην οποία αναφέρεται πως η συγκεκριµένη γυναίκα είναι «η ιδιοκτήτρια του Ήλιου, άστρου του φασµατικού τύπου G2 που βρίσκεται στο κέντρο του Ηλιακού Συστήµατος, σε απόσταση περίπου 149,6 εκατοµµυρίων χιλιοµέτρων από τη Γη». Και είναι ιδιοκτήτρια «διά χρησικτησίας», «επειδή εδώ και 5 δισεκατοµµύρια χρόνια δεν υπάρχει κανένας γνωστός ιδιοκτήτης».


Η Ντουράν είχε την ιδέα να διεκδικήσει τον Ήλιο τον Σεπτέµβριο, αφού διάβασε για τον αµερικανό επιχειρηµατία Ντένις Χόουπ που έχει καταχωριστεί ως ο ιδιοκτήτης της Σελήνης και άλλων πλανητών του ηλιακού συστήµατος– όµως όχι του Ήλιου. Ο Χόουπ λέει πως εδώ και δύο δεκαετίες έχει πουλήσει περισσότερα από 300.000 «οικόπεδα» στη Σελήνη, τον Άρη και την Αφροδίτη έναντι περίπου 30 δολαρίων το ένα. Έχει µεσίτες σ’ όλο τον κόσµο και καυχάται πως στους πελάτες του περιλαµβάνονται οι Τζων Τραβόλτα και Τοµ Χανκς. Και οι κινήσεις του έχουν νοµική βάση, αφού υφίσταται µεν µια διεθνής σύµβαση που απαγορεύει στα κράτη να οικειοποιούνται πλανήτες, όµως δεν αναφέρει απολύτως τίποτε για τους ιδιώτες.

«∆εν είµαι βλάκας», επιµένει η Ισπανίδα νοµικός. «Κατέθεσα όλα τανοµικά στοιχεία. Όλοι θα µπορούσαν να το κάνουν. Απλώς το σκέφτηκα πρώτη». Και τώρα ζητάει δικαιώµατα για τις ακτίνες του ηλίου της. Θέλει να επιβάλει ένα τέλος σε καθένα που χρησιµοποιεί τον Ήλιο και λέει πως θα δώσει τα µισά από τα έσοδα στην ισπανική κυβέρνηση και το 20% στο ισπανικό κρατικό συνταξιοδοτικό ταµείο. Ένα 10%θα αφιερώσει στην έρευνα, άλλο ένα 10% για να βάλει τέλος στην πείνα στον κόσµο και το υπόλοιπο 10% θα το κρατήσει για τον εαυτό της. «Είναικαιρός να αρχίσουµε να κάνουµε τα πράγµατα µε τον σωστό τρόπο, αν υπάρχει µια ιδέα για να δηµιουργηθεί εισόδηµα και να βελτιωθεί η οικονοµία και η ζωή των ανθρώπων, γιατί να µην τη θέσουµε σε εφαρµογή;», σχολίασε στην εφηµερίδα «Ελ Μούντο».

Οµως δεν τα σκέφτηκε όλα. Μόλις κυκλοφόρησε η είδηση στο Ίντερνετ, τα µπλογκ γέµισαν αντιδράσεις. «Αν είναι αυτή η ιδιοκτήτρια του Ήλιου, τότε να του βάλει φίλτρο, αλλιώς της κάνω αγωγή για τα εγκαύµατα που µου προκάλεσε το καλοκαίρι», έγραψε στον ιστότοπο της βρετανικής «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο Iwc34746.«∆ηλαδή αυτοί που έπαθαν καρκίνο του δέρµατος από τον Ήλιο έχουν τώρα κάποιον να µηνύσουν;», έγραψε ο Gene Martin στον ιστότοπο του περιοδικού «Time», όπου ο Πωλ Σµιθ καταγγέλλει: «Μου ανήκει ο κενός χώρος γύρω από τον Ήλιο, και πρέπει να µε πληρώνετε για το φως που περνάει απ’ αυτόν. Μου χρωστάτε καθυστερηµένα τέλη 5 δισεκατοµµυρίων ετών»!